FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyanın ekonomik dengeleri değişiyor mu?

Ekonomi ve İş Dünyası Araştırmaları Merkezi'nin çalışmasına göre, Brezilya ekonomisi İngiltere'yi geçerek dünyanın 6'ncı büyük ekonomisi oldu.

Ekonomi ve İş Dünyası Araştırmaları Merkezi CEBR'ın çalışmasına göre, Brezilya ekonomisi İngiltere'yi geçerek dünyanın 6'ncı büyük ekonomisi oldu.

CEBR, hazırlaıkları son dünya ekonomi sıralamasının, Asya ülkelerinin yukarı doğru tırmanırken, Avrupa ülkelerinin gerilediğini gösterdiğini belirtti.

CEBR, Rusya ekonomisinin bu yıl dünyanın 9'uncu, Hindistan'ın ise 10'uncu büyük ekonomisi olduğunu söylüyor.

CEBR Rusya ekonomisinin 2020'de dünyanın 4'üncü, Hindistan'ın da 5'inci büyük ekonomisi olmasını bekliyor.

CEBR, Almanya'nın ise söz konusu tarihte 7'inciliğe, İngiltere'nin 8'inciliğe, Fransa'nın ise 9'unculuğa gerileyeceğini tahmin ediyor.

BRIC olarak adlandırılan gelişmekte olan ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in önde gelen Batılı ülkeleri geçmekte olduğuna dikkat çeken merkezin uzmanlarından Douglas McWilliams, ''Asya ülkeleri ve emtia üreten ekonomiler yukarılara doğru tırmanıp Avrupa gerilerken, dünyanın ekonomi haritası da değişiyor'' diyor.

CEBR gelişmekte olan ülkelerin batılı ülkeleri geçmekte olduğuna dikkat çekiyor.

Tabi bu ülkelerin öne geçmesinde nüfusun önemli payı var.

Örneğin Brezilya'nın nüfusu yaklaşık 200 milyonla İngiltere'ninin üç katında da fazla.

Euro bölgesi ülkelerin borç krizinin çözülmemesi durumunda Avrupa'da derin bir resesyon yaşanacağı da CEBR'ın tahminleri arasında yeraldı.

CEBR, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin çözülmesi halinde bölge ekonomisinin gelecek yıl yüzde 0,6, çözülememesi durumunda ise yüzde 2 daralacağı tahmininde de bulundu.

İngiltere'nin bu yıl ABD, Çin, Japonya, Almanya, Fransa ve Brezilya'nın ardından dünyanın en büyük 7'inci ekonomisi olduğunu vurgulayan CEBR, İngiltere ekonomisinin 2016'da ise Fransa'yı geçmesinin beklendiğine işaret etti.

Aynı habere yer veren İngiliz gazetesi Daily Telegraph,''İngiltere artık Brezilya'nın gerisinde. Rusya ve Hindistan'ın da İngiltere'nin önüne geçmesi uzak değil.'' diye yazıyor.

Daily Telegraph gazetesi, haberinde, İş ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi'nin, "İngiltere, önümüzdeki 10 yıl içinde Fransa'dan daha büyük bir ekonomi olacak." şeklindeki öngörüsünü ise, bir teselli olarak aktarıyor.

Express


En Çok Aranan Haberler