FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IMF başkanlığı için Kemal Derviş'in de adı geçiyor

Independent gazetesine göre Uluslararası Para Fonu'nun başkanlığı için adı geçenler arasında Kemal Derviş de bulunuyor. İngiltere'nin eski Başbakanı Gordon Bown'ın başkan olma umudu giderek azaldı.

İngiltere'de yayımlanan Independent gazetesi, Uluslararası Para Fonu IMF'nin başkanlığı için düşünülen isimler arasında Kemal Derviş'in de bulunduğunu yazdı.

Gazete bugünkü haberinde İngiltere Başbakanı David Cameron'un selefi Gordon Brown'ın IMF başkanı olmaya uygun olmadığı şeklindeki sözlerini ön plana çıkardı.

Cameron, alışılmışın dışında bir adım atarak, Brown'ın adaylığına muhalefetini seslendirmiş ve BBC radyosuna yaptığı açıklamada, "İngiltere'nin borç sorunu olduğunu kabul etmeyen biri, IMF'nin başına geçmek için en uygun kişi değildir" demişti.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın Fransa'da önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Sosyalist Parti'nin adayı olmak için görevinden istifa etmesi bekleniyor.

Cameron'un Brown'ın IMF'ye başkan adayı olmasını veto etme yetkisi bulunmuyor. Ancak Independent'a göre aday olmak için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'den destek isteyen Gordon Brown'ın kendi ülkesinden destek bulamaması bu göreve gelme şansını etkileyebilir. Independent, zaten Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın da IMF için adının geçtiğini yazıyor.

Gelenek bozulabilir

Dünya Bankası başkanlığına bir Amerikalı, IMF başkanlığına da bir Avrupalı getirilmesinin gelenek haline geldiğini yazan gazeteye göre, ekonomileri ile ön plana çıkmaya başlayan ülkelere yer vermek için bu gelenek bozulabilir.

Independent bu noktada adı geçen adayları, İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, eski Meksika Maliye Bakanı Angel Gurria, Hindistan Planlama Komisyonu Başkan Yardımcısı Montek Ahluwalia, eski Güney Afrika Maliye Bakanı Trevor Manuel ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın eski başkanı Kemal Derviş olarak sıralıyor.

Express


En Çok Aranan Haberler