FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bir yılda 120 ton altın ithal edildi

Türkiye'nin altın ithalatı Aralık ayında 3.58 ton, 2012 yılının tamamında ise 120.78 ton oldu.

Bir yılda 120 ton altın ithal edildi

Böylece altın ithalatı Aralık'ta bir önceki aya göre yüzde 15.2 gerilerken, 2012 yılının tamamında bir önceki yıla göre yüzde 51.5 artış kaydetti.

İstanbul Altın Borsası (İAB) verilerine göre altın ithalatı bu yılın Kasım ayında 4.22 ton, geçen yılın Aralık ayında ise 2.33 ton olmuştu. Altın ithalatı 2011 yılının tamamında ise 79.7 ton olarak gerçekleşmişti.

EN ÖNEMLİ NEDEN İRAN
Bu yılki ithalat artışının en önemli nedeninin İran'a altın ihracatı olduğunu söyleyen altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Başta Dubai olmak üzere körfez ülkelerine altın ihraç ettik. Bu altınların bir kısmının içeride üretilen ya da yastık altından gelen altınlar olabileceği gibi daha ziyade ithal ettiğimiz altınlardan olduğunu biliyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"İran'ın AB'de uygulanan petrol alım ambargosu nedeniyle bölge ile ticareti oldukça sınırlı. Dolayısıyla İsviçre'den temin edeceği altını aynı fiyatla ya da çok az farkla Türkiye'den temin etme imkanı var. Özellikle ABD'nin para transferi konusunda uyguladığı ambargo ile de beraber bir kısmı muhasebat sistemiyle bir kısmı fiziki olarak İran'a altın ihraç edildiği biliniyor.

Bir diğer faktör ise Türkiye'de rafineri teknolojisinin çok gelişmiş olması. Halihazırda faaliyet gösteren üç rafineri Londra Metal Borsası sertifikası da almış durumda. Dolayısıyla üretilen mal sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde geçerli. Bu nedenle daha kısa vadeli rafinaj yapılabildiği için de dış ülkelerden rafine edilmek üzere hurda altın girişinin de çoğaldığını görüyoruz."

ALTIN İKİ HAFTANIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Öte yandan altın fiyatları son iki haftanın en düşük düzeyine geriledi. ABD'de mali uçurum konusunda anlaşma sağlanması sonrasında altının onsu 1675 dolara kadar geriledi.

Altın, 2012 yılını yaklaşık yüzde 7 yükselişle tamamlamıştı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler