Enflasyon eksi çıkmadığı takdirde en az yüzde 2.1 ek zam alacaklar.
Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin gözü yarınki enflasyon rakamlarına çevrildi.
Temmuz-Aralık döneminde Bütçe Kanunu kapsamında yüzde 4 oranında zam alan devlet memurları, Aralık enflasyonu sıfır çıksa dahi ek zamma hak kazanacaklar. CNBC-e anketine göre TÜFE'nin yüzde 0.38 artması öngörülüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon verilerine göre, Temmuz-Kasım döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 6,17 oranında artış meydana geldi. 5 aylık dönemdeki bu artış da, maaşlara yüzde 2,1 oranında enflasyon farkı verilmesi durumunu ortaya çıkardı.
Yarın açıklanacak Aralık ayı enflasyonu eksi 2,1 veya bu rakamdan daha yüksek oranda eksi çıkmadığı takdirde, memurlar, sözleşmeliler ve memur emeklileri, enflasyon farkı alacak. Aralık ayı enflasyonu sıfır çıkarsa ek zammın oranı yüzde 2,1 olacak. Aralık enflasyonunun yüzde 0,5 olarak ilanı halinde enflasyon farkı yüzde 2,6'ya, Aralık enflasyonunun yüzde 1 olması halinde ise enflasyon farkı yüzde 3,1'ye yükselecek.
Memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı verilmesi durumunda, 2012 Merkezi Yönetim Bütçesinde yer alan maaş katsayıları, enflasyon farkını da karşılayacak şekilde Bakanlar Kurulunca yeniden belirlenecek.
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ DE ARTIYOR
Bu arada 1 Ocak'ta yürürlüğe giren ve 16 yaşından büyük işçiler için brüt 886,5 lira olarak belirlenen yeni asgari ücret de, asgari geçim indirimiyle memur ve sözleşmelilere aylık 6,75 lira ile 11,41 lira arasında maaş artışı sağlayacak.
Bekar ya da evli ancak eşi çalışan bir memur ya da sözleşmeli için 6,75 lira olan asgari geçim indirimindeki iyileşme, evli ve eşi çalışmayan bir kamu çalışanı için 8,09 lira, eşi çalışmayan 1 çocuklular için 9,1 lira, 2 çocuklular için 10,12 lira, 3 çocuklular için 10,74 lira, 4 çocuklular için de 11,41 lira olacak.
Fiş toplamanın sona ermesinin ardından uygulamaya konan asgari geçim indiriminin, asgari ücrete endeksli olarak hesaplanması asgari ücretteki artışın çalışanın maaşına yansımasını sağlıyor. Aylık maaşlara eklenen asgari geçim indirimi asgari ücrete endeksli olarak her 6 ayda bir yeniden hesaplanıyor.
ZAMLI MAAŞ NETLEŞMEDİ
Öte yandan, toplu sözleşme yasası geciktiği için devlet memuru, sözleşmeli ve memur emeklilerinin, 15 Ocak'ta alacağı zamlı maaş henüz netleşmedi. Her yıl toplu görüşme ile ağustos ayında belirlenen zam oranı, bu sene toplu sözleşmeye geçildiği için tespit edilemedi.
Şu anda Bakanlar Kurulu'nda olan yasa taslağının Meclis Genel Kurulu'nda yasalaşması gerekiyor. Daha sonra çıkacak kanun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak. Cumhurbaşkanının onayının ardından, sendikalar ile hükümet toplu sözleşme masasına oturarak zam oranını belirlemeye çalışacak. Anlaşma sağlanması halinde uzlaşılan oran, memur maaşlarına yansıyacak. Uzlaşma olmaması halinde, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek ve memur maaş zammını belirleyecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de memurların toplu görüşme yerine toplu sözleşmeye geçmesi ile ilgili düzenlemenin referandumda kabul edildiğini ve hazırlanan yasa taslağının Bakanlar Kurulu'na gönderildiğini açıklamıştı. Çelik, yasanın yetişmemesi durumunda Bütçe Kanunu'nda Bakanlar Kurulu'na yetki veren maddenin bulunduğunu söylemişti.