FİNANS

Rekor yılbaşı ikramiyesi

Milli Piyango bu yıl da geleneği bozmadı. Yılbaşında büyük ikramiyenin 5 milyonluk artışla 45 milyona çıkarılması planlanıyor.

Rekor yılbaşı ikramiyesi

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, milyonlarca insanın merakla beklediği yılbaşı çekilişi için çalışmalara başladı. İdare, bayilerden ve vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine bu yıl da büyük ikramiyeye zam yapma kararı aldı. Bu çerçevede geçtiğimiz yıl 40 milyon lira olarak belirlenen büyük ikramiye tutarının 5 milyon lira artırılarak 45 milyon liraya çıkarılması planlanıyor. İdare, büyük ikramiye ve bilet fiyatlarına ilişkin kararını bu hafta verecek. Biletlerin basımı ise kasım ayının ilk haftasında gerçekleştirilecek.

Yılbaşı biletleri kasım ayının son haftasında ise satışa çıkacak. Milyonlarca dargelirlinin hayalini süsleyecek olan 45 milyon liralık büyük ikramiyenin, getirisi de büyük olacak. Bankaların bugünkü mevduat faizleri dikkate alındığında 45 milyon liranın bir aylık getirisi bile 345 bin lirayı buluyor. Yine aynı para ile 1 milyon liradan 45 adet deniz manzaralı villa 250 bin liradan 180 adet son model araç almak mümkün. Öte yandan 45 milyon liralık büyük ikramiye, bir çok kamu kurumunun bütçesini bile solladı. Örneğin, Anayasa Mahkemesi’nin 37.5 milyon liralık, Milli Güvenlik Genel Sekreterliği’nin 19 milyon liralık, Devlet Planlama Teşkilatı’nın 17.1 milyon liralık 2013 yılı ödenekleri, büyük ikramiyenin altında kaldı. Son dönemde belirlenen yılbaşı büyük ikramiye tutarları şöyle: 2001: 5 milyon lira, 2002: 8 milyon lira, 2003: 10 milyon lira, 2004: 15 milyon lira, 2005: 20 milyon lira, 2006: 20 milyon lira, 2007: 25 milyon lira, 2008: 25 milyon lira, 2009. 30 milyon lira, 2010: 35 milyon lira, 2011: 40 milyon lira.

33 bin kredi borçlusuna haciz yolda

TMSF el konulan 17 bankaya kredi borcu bulunan 33 bin 448 tüketici için son kez kampanya düzenledi. 1 Ekim’de başlayan kampanya, 31 Ocak 2013 tarihine kadar sürecek. Bu süre içinde TMSF’ye başvuruda bulunan tüketiciler, borçların aslını ve diğer masrafları ödeyerek, kara listeden çıkabilecekler. Kampanyanın süresinin dolması ile birlikte borçların haciz yöntemiyle tahsili için düğmeye basılacak. Bugüne kadar alacakları kampanyalarla tahsil etmeyi planlayan TMSF, batık banka hissedarlarına uyguladığı yöntemleri, bireysel kredi alacakları içinde uygulamaya hazırlanıyor. TMSF, batık bankalara borcu olan vatandaşları kampanyadan yararlanmaya davet ederek, fon alacaklarında zamanaşımı süresinin 10 yıl yerine 20 yıl olarak uygulandığını da hatırlattılar.

Vekiller de ucuz gaz kuyruğuna girmiş

Doğalgaza yapılan yüzde 9.8 oranındaki zamdan önce, Ankara’da sadece vatandaşlar gaz satın almamış. Zamdan önce gaz alan kesimler arasında bürokratlar ve milletvekilleri de bulunuyor. Meclis kulislerinde bazı milletvekillerin, zam öncesinde Meclis PTT şubesinden bin liralık 2 bin liralık gaz aldığı konuşuluyor. Hesaplamalara göre ön ödemeli sistemin geçerli olduğu başkentte zamdan önce yapılan satışlar nedeniyle Başkentgaz şirketi yaklaşık 30 milyon liralık zarara uğradı. Şimdi ÖİB ve EPDK, Ankara’daki ön ödemeli sisteminin değiştirilmesinin yollarını arıyor.

Kamuya ait 240 bin lojman satış masasında

Yıllardır gündemde olan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen lojman satışları için bu kez düğmeye basıldı. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü büyükşehirlerdeki lojmanları satmak için çalışma başlattı. Satılacak lojmanlar arasında Maliye personelinin oturduğu gayrimenkuller de bulunuyor. İşin ilginç yanı, lojmanların satışına ilişkin çalışmaları yürüten Milli Emlak’ın üst düzey bürokratları da lojmanda oturuyor. Dolayısıyla Maliye bürokratları diğer kurumlara örnek olması için satışa kendi lojmanlarından başlayacak. Verilere göre kamuya ait 240 bin lojman bulunuyor.

Kaynak:STAR

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler