FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Taşlar yerinden oynadı! Peki şimdi ne olacak?

Ekonomist Cavlı: "Bazı ülkelerin iktisaden çökmesi, bazılarının toparlanacağı açıkça görülüyor. Yoksulluk, yolsuzluk, tefecilik ve işsizlik ülkelerin en ciddi sıkıntıları olacak."

Taşlar yerinden oynadı! Peki şimdi ne olacak?

Ekonomist Mehmet Cavlı, dünya genelinde bir ekonomi düzeninde değişimler yaşandığına dikkati çekerek, "Bazı ülkelerin iktisaden çökmesi, bazılarının toparlanacağı açıkça görülüyor. Yoksulluk, yolsuzluk, tefecilik ve işsizlik ülkelerin en ciddi sıkıntıları olacak" dedi.

Cavlı, yaptığı yazılı açıklamada, harcamalarını gelirlerine göre ayarlayan ve mevcut öz kaynaklarını ekonomik kullanan ülkelerin son beş yıl içerisinde kazançlı çıktığını ifade etti.

Dünyada ekonomik düzenlerde değişimler yaşandığını belirten Cavlı, şunları kaydetti:

"İktisadi hayat, karmaşık teorilerin içinde kaybolmak ve sadece paranın yönünü belirlemek demek değildir. İktisadi hayat; çalışkan emek, kanaatkâr geçinme, güvenli barınma, sağlıklı yaşam demektir. İktisat; gelirlerini ve harcamalarını en verimli biçimde düzenlemektir. Yoksulluğu, yolsuzluğu, tefeciliği ve işsizliği yok edebilmektir.

Borç yönetimi, risk yönetimi, harcama yönetimi, sürdürülebilirlik gibi uydurma kavramlar son yirmi yılda iktisadi literatüre bir maharetmiş gibi girdi.

Dünya iktisadi düzeninde değişimler yaşanıyor ve gelecekte neler tasarlandığına işaretler belirginleşiyor. İktisadi güç, ülkelerin büyük gücü oldu. İktisadi dengeler yer değiştirmeye devam edecek görünüyor. Bazı ülkelerin iktisaden çökmesi, bazılarının toparlanacağı açıkça görülüyor. Şunu söylemeden geçmemek lazım. Yoksulluk, yolsuzluk, tefecilik ve işsizlik ülkelerin en ciddi sıkıntıları olacak gibi görülüyor. İktisadi ahlak ve adil iktisadi düzen kuralları bütün ülkelerin kanunlarında yer almak zorunda.

Sorunların çözümü iktisatçının elindedir. Ülkemiz kıymetli iktisatçıları yetiştirmiştir. İktisadi hayat dayanışma üzerine kuruludur."

Dr. Mehmet CAVLI - dr.mehmetcavli@mynet.com

Express


En Çok Aranan Haberler