FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SON DAKİKA I Milyonlar saat 10.00'a kilitlendi! Maaş zamlarını etkileyecek son veriyi TÜİK duyurdu: ENFLASYON RAKAMLARI açıklandı, yılın en düşük seviyesi!

Enflasyon ve zamlar için son dakika haberi... Milyonlarca emekli ve memurun aylardır beklediği kritik enflasyon verisi açıklandı. Türkiye'de tüketici fiyatları Haziran ayında aylık yüzde 1,64 arttı. Bu veriyle yılın en düşük enflasyonu ölçüldü. Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayı enflasyon verilerini tek tek duyurdu. TÜİK'in açıklamasının ardından emekli ve memur zamlarındaki enflasyon farkı da kesinleşti. Bakan Şimşek'ten de 6 aylık enflasyon rakamları sonrası açıklama geldi.

SON DAKİKA I Milyonlar saat 10.00'a kilitlendi!  Maaş zamlarını etkileyecek son veriyi TÜİK duyurdu: ENFLASYON RAKAMLARI açıklandı, yılın en düşük seviyesi!

Son dakika: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon rakamlarını duyurdu. Milyonlarca emekli ve memur son veriyi bekliyordu. TÜİK verilerine göre haziran ayında enflasyon yüzde 1.64 arttı, yıllık enflasyon yüzde 71.60 oldu. Beklentilerin gerisinde kalan rakamlar, bir yılın en düşük aylık enflasyonu kaydedildi.

BUNDAN ÖNCEKİ AYLARDA TÜFE

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ocak ayında yüzde 6,70, Şubat ayında yüzde 4,53, Mart ayında yüzde 3,16, Nisan ayında yüzde 3,18, Mayıs ayında ise 3,37 olmuştu.

EN AZ ARTIŞ GÖSTEREN ANA GRUP GİYİM VE AYAKKABI

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 47,84 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 107,11 ile eğitim oldu.

6

ANA HARCAMA GRUPLARINA EN YÜKSEK ARTIŞ KONUTTA

Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre en çok azalan ana grup yüzde -0,58 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 3,79 ile konut oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla, 35 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 103 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGESİ YILLIK YÜZDE 70,40

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,90, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 25,39, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 70,40 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 68,25 olarak gerçekleşti.

BEKLENTİLER NELERDİ?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın piyasa katılımcı anketinde haziran ayında görülmesi beklenen enflasyon yüzde 2.56 olarak açıklandı.

Reuters anketine katılan ekonomistler TÜFE'nin haziran ayında yüzde 2,22 artmasını beklerken, AA Finans anketinde yüzde 2,28 artış öngörülüyordu.

şimşek

BAKAN ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada dezenflasyon sürecinin başladığını duyurdu.

DFHDH

Bakan Şimşek yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

"Mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin ima ettiği enflasyon eğilimi yıl sonu hedefimizle uyumludur. Yüzde 1,64’lük aylık haziran verisi ise yüzde 22’lik yıllıklandırılmış enflasyonu işaret ediyor.

Finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış gibi birçok alanda elde ettiğimiz başarıyı programımızın ana hedefi olan dezenflasyonda da belirgin bir şekilde göreceğiz.

Fiyat istikrarına ulaşana kadar programımızı kararlılıkla uygulayarak kalıcı refah artışını sağlayacağız."

cevdet

CEVDET YILMAZ: 2026'DA ENFLASYONU TEK HANELİ RAKAMLARA DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Enflasyonda düşüş dönemi başladı… TÜFE, Haziran ayında piyasa beklentilerinin altında yüzde 1,64 oranında artmıştır. Aylık enflasyonun artış hızının yavaşlamasıyla birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 3,8 puan azalarak yüzde 71,60 düzeyine gerilemiştir" dedi.

Yılmaz şu değerlendirmeleri kaydetti:

"Enflasyonun ana eğilimini yansıtan çekirdek enflasyon göstergelerindeki gerileme de fiyatlardaki artış eğiliminin zayıfladığını göstermektedir.

"HEDEFİMİZ ENFLASYONU ASGARİ SEVİYEYE DÜŞÜRMEK"

Çalışanından emeklisine, sanayicisinden çiftçisine toplumun her kesiminden vatandaşımızın ortak arzusu enflasyon probleminin çözülmesidir. Temel hedefimiz vatandaşımızın öncelikli meselesi olan enflasyonu asgari seviyeye düşürmektir. Enflasyonda düşüşle ekonomide öngörülebilirlik sağlanacağı gibi gelir dağılımı da olumlu yönde gelişecektir.

Bu hedef doğrultusunda enflasyonla mücadelede uyguladığımız para ve maliye politikaları sayesinde dezenflasyon sürecine girmiş bulunuyoruz.

Yapısal reformlarla desteklediğimiz enflasyonla mücadele sürecinde büyüme, istihdam ve ihracat hedeflerimizi de gözetmeye devam edeceğiz.

"ENFLASYONDA AZALMANIN HIZLANARAK SÜRMESİNİ BEKLİYORUZ"

Kararlılıkla uyguladığımız ekonomik program ve ortaya koyduğumuz güçlü siyasi iradeyle yılın ikinci yarısında enflasyondaki azalmanın hızlanarak sürmesini bekliyoruz. 2026 yılında ise enflasyon oranını tekrar tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz.


Express

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler