FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın neden yükseliyor?

**Konya Sarraflar ve Kuyumcular Odası Başkanı Ziya Özboyacı, son iki yıldır sürekli artış gösteren, çeyrek altın satış fiyatı 111 lirayı bulan altında fiyatların yükselmesinde biraz da spekülatif hareketlerin etkisinin olduğunu düşündüğünü söyledi.

**

Özboyacı, uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının halen yükselme eğiliminde olduğunu ifade ederek, 'Avrupa'da bazı ülkelerde küresel krizin neden olduğu ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere İrlanda, İspanya, Portekiz gibi ülkelerin borçları ve insanların mevsimsel olarak altına yönelmesi gibi nedenlerle altın fiyatlarındaki artış sürüyor' dedi.

SPEKÜLATİF HAREKETLERİN OLDUĞU İDDİASI

Uluslararası piyasalarda finans sektörünün de altına yatırım yaptığını, birçok merkez bankasının portföylerini altına yönelttiğini dile getiren Özboyacı, şunları kaydetti:

'Bankalar birbirleriyle yarışırcasına altın hesapları açmaya başladı. Halkın fiziki olarak altına yoğun bir talebi yok. Dönemsel talepler olabiliyor. Örneğin Hindistan'da güz döneminde, Ortadoğu'da, Türkiye'de yaz dönemlerinde düğünler nedeniyle altına talep artıyor ancak bunlar piyasalarda genel anlamda fiyatları çok fazla etkilemez. Fiyatların yükselmesinde biraz da spekülatif hareketlerin etkisinin olduğunu düşünüyorum. Petrol fiyatları 160 dolara kadar çıkmıştı, sonra 80-85 dolar seviyesine kadar geriledi. Altınla ilgili de fiziki bir talep olmadığına göre, bu yükseliş finans kurumlarının spekülatif hareketlerinden kaynaklanıyor gibi...'

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler