FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın uçuşa geçti

90 yılın en büyük rallisinin altının ons fiyatının 1500 doları görmeden bitmeyeceği tahmin ediliyor.

Gerek dolar gerekse euronun güvenli bir yatırım limanı olmaması, dünyada hâlâ çift dip korkularının canlı tutulması ‘altında’ büyük oyun oynanmasına neden oluyor. Spekülatörlerin yeni oyun sahasında, 90 yılın en büyük rallisinin altının ons fiyatının 1500 doları görmeden bitmeyeceği tahmin ediliyor. Altında en büyük oyuncunun da Soros olması bu ihtimali güçlendiriyor.

Ünlü spekülatörlerin yeni oyun alanı altın oldu. 2008’de başlayan krizin yaralarının bir türlü sarılamaması yatırımcıların hem doları hem de euroyu güvenli bir liman olarak görmesini engelliyor. Bu ortamda büyük oyuncuların yeni oyuncağı altın oldu. Altında son 2 yıldır büyük bir artış yaşanırken, bu yükselişin son durağına gelinmediği daha gidilecek yol olduğu tahminleri yapılıyor.

Altının ons fiyatı hızla 900 dolarlardan bin 300 dolarlara geldi. Çoğu analist bin 300 dolar seviyesinin altında tavan olduğunu buradan aynı şekilde hızlı bir düşüş görüleceğini tahmin ediyordu. Ancak puslu havayı seven pek çok yatırımcının altını yeni oyun sahası yapması, bugünlerde altının ons fiyatı için bin 500 dolarların konuşulmasına neden oluyor. Üstelik bu seviyenin çok değil, 2010 yılı sonuna kadar görüleceği belirtiliyor.

Soros altına hücum etti
Kuşkusuz bu tahminlerin yapılmasında en büyük etken ünlü spekülatör para sihirbazı lakaplı George Soros’un da altınla ilgilenmesi. Zaten bu yüzden son yükselişe ‘Soros balonu’ adı takılmış vaziyette. 2010 yılında yatırımcılar tarafından alınan altın miktarı tam 278 ton. Değeri ise 10.4 milyar dolar. Altına son 8 ayda yapılan yatırımların miktarı İsviçre’nin altın rezervlerinin 2 katına ulaştı.
En büyük alıcı ise 25 milyar dolarlık fonun sahibi olan ünlü spekülatör George Soros. Soros’a ait olduğu bilinen fonlar son dönemde altındaki alımlarını artırmış vaziyette.

CUMHURİYET ALTINI
Altının ons fiyatı 2009 yılının başında 800 doların biraz üzerindeydi. Ancak 90 yılın en büyük rallisi yaşandı ve altın fiyatları bin 265 dolara kadar çıktı. Bugünlerde ise bin 250 doların biraz altında işlem görüyor.

Dışarıda altının ons fiyatının artması içeride de fiyatları tetikledi. Cumhuriyet altını halen 410 TL’den satılıyor.

Şayet doların fiyatı değişmez ancak altının ons fiyatı 1.500 doları görürse, içeride Cumhuriyet altını da 500 liralık rakamı görecek demektir.

İngiltere’yi sallamıştı!
Altında alıma geçen ABD’li milyarder George Soros, geçmiş yıllarda farklı piyasalarda yaptığı spekülasyonlarla anılıyor. Soros sterlin öngörüsü ve yaptığı işlemle büyük sükse yapmıştı. 1992’de İngilizlerin parasının aşırı değerli olduğunu düşünen Soros 10 milyar sterlin borçlanmış, karşılığında aynı miktarda Alman Markı almıştı. Nitekim Soros haklı çıktı ve sterlinin değeri düşürüldü. Soros’da elindeki markları satarak ucuz sterlin aldı ve borcunu kapattı. Bu işlemden cebine tam 1 milyar sterlin kaldı. Soros, bu işlemlerden sonra “İngiltere’yi sallayan adam” olarak anılmaya başlanmıştı.

Son dönemde sadece spekülatörler değil ülkeler de altına hücum ediyor. IMF 403 ton altın satma kararı alırken, Hindistan ve yine Hint Okyanusu ülkesi olan Mauritius ve Sri Lanka altın alımları ile dikkat çekmişti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler