FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bank of America'ya devlet yardımı

ABD hükümeti Bank of America'ya 20 milyar dolar sermaye yardımında bulunacak. Banka, satın aldığı Merrill Lynch'in batık varlıklarından kaynaklı zararlar için de 118 milyar dolar devlet garantisi aldı.

Hazine Bakanlığı, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Federal Mevduat Sigorta Fonu'nun (FDIC) açıkladığı plana göre, Bank Of America imtiyazlı hisse karşılığında 20 milyar dolar sermaye yardımı ve batık varlıklar için de 118 milyar dolar garanti aldı.

Merrill Lynch'i satın alma işlemi 1 Ocakta tamamlandığında 19,4 milyar dolar ödediği tahmin edilen Bank Of America daha önce Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı (TARP) kapsamında 25 milyar dolar sermaye yardımı almıştı.

Bank of America alacağı yardım karşılığında yöneticilerin ücretlerini kısacak. Ayrıca potansiyel batık varlıkların 10 milyar dolarını Bank of America, 10 milyar dolarını ise hükümet, batık varlıklardan kaynaklı zararın 20 milyar doları aşması halinde yüzde 90'ını hükümet ve yüzde 10'unu ise banka karşılayacak.

Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bu program, finansal piyasa istikrarını artırmayı ve dolayısıyla ekonomiyi güçlendirmeyi, Amerikalıların işlerini korumayı, tasarruf ve emeklilik güvenliğini amaçlıyor" denildi.

Yatırımcıların, ABD'nin en büyük bankalarından Bank of America'nın ve Citigroup'un kredi zararlarını karşılamak için yeterli sermayeye sahip oldukları konusunda endişe taşımaları yüzünden Bank of America'nın hisseleri dün borsa işlemleri sırasında yüzde 28 kadar değer kaybederek, son 17 yılın en düşük seviyesini gördü. Citigroup'un hisseleri ise yüzde 26 değer kaybetti.

Citigroup da TARP kapsamında 45 milyar dolar yardım almış, hükümet batık varlıklardan doğan zararlar için 306 milyar dolar garanti vermişti.

Dün ABD Senatosu 700 milyar dolarlık TARP'da kalan 350 milyar doların serbest bırakılmasını kabul etmiş, Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar 825 milyar dolarlık ekonomiyi teşvik planı açıklamıştı.

ABD'nin Ekonomik Canlanma ve Yeniden Yatırım Planı, gelecek iki yılda 550 milyar dolarlık acil harcamayı ve 275 milyar dolarlık geçici vergi kesintisini kapsıyor.

Express


En Çok Aranan Haberler