FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsa haftaya hızlı başladı

**İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, 289 puan artışla 55 bin 87 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.52 oranında değer kazandı.

**

Endeks yurtdışı piyasalardaki yükselişin de etkisiyle haftaya yükselişle başladı. Hareketli başlayan 2010 yılının ikinci haftası da hareketli geçecek.

Sabah itibariyle yurtdışı vadeli piyasalar düşen doların emtia fiyatlarında yarattığı yükselişin etkisiyle gelen alımlar sonrası pozitif seyirler dikkat çekiyor.

Teknik olarka bakıldığında; gelen satışları 54.500 - 54.000 aralığında karşıladığı sürece yukarı yönlü seyrini sürdürmesi beklenen endeksin, ilk hedefi 55.250 - 55.800 aralığı olacak.

ABD’de bu hafta itibariyle bilanço sezonu açılıyor. Bugün ABD piyasaları kapandıktan sonra dünyanın en büyükalüminyum şirketi Alcoa bilançosunu açıklayacak. Perşembegünü Intel, Cuma günü ise ABD’de JP Morgan bilançosunu açıklayacak. Bilanço dönemi Şubat ayının ortasına kadar sürecek. Bilanço döneminin genel olarak coşkulu geçmesi beklenirken, bilançoların belirleyicisi finans ve teknoloji sektörü olacak. Uzmanlara göre, bilanço döneminde kar rakamları yanı sıra, 2010 hedefleri önemli olacak.

Ekonomik verilerin geride kalacağı dönemde ise Çarşamba günü FED Ekonomik görünüm raporu ve Hazine bütçe dengesi, Perşembe günü ECB’nin faiz kararı takip edilecek.

Haftanın bilanço ve ekonomik veri olarak en yoğun günü Cuma günü olacak. Euro ve ABD bölgesinde TÜFE veri, ABD’de Sanayi üretimi ve Michigan Tüketici Güveni endeksleri açıklanacak.

Yurtiçi gündem maddesinin ise bugün Ödemeler Dengesi, yarın KKO, Perşembe TCMB PPK toplantısı ve Cuma günü Aralık ayı bütçe rakamları öne çıkıyor. Bununla birlikte IMF konusu ve derecelendirme kuruluşlarının not artırımları sıcaklığını koruyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

PARA VE DÖVİZ PİYASALARI
Euro/dolar paritesinin 1.45’li rakamlara ulaşması sayesinde dolar/TL kurunun bu sabah 1.4530’a doğru bir düşüş sergilediği görülüyor.

Analistlere göre, bu seviye teknik olarak önemli olduğundan izlenmeye değer. Dolar/TL kuru özelinde ilk etapta 1.4500, sonrasında ise 1.4350 seviyeleri ön plana çıkıyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,4600, avro 2,1150 liradan haftaya başladı.

Kapalıçarşı'da 1,4550 liradan alınan dolar 1,4600 liradan satılıyor. 2,1080 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,1150 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,4700 lira, avronun satış fiyatı ise 2,1160 lira olmuştu.

Faize baktığımızda ise, Hazine’nin ihale maratonu bugün başlıyor. Referans bono ihalesine gelecek teklifmiktarı bugün takip edilebilir.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

DIŞ BORSALARDA SON DURUM
New York borsası geçen haftayı yükselişle kapattı.

Temel sanayi endeksi Dow Jones cuma günü 11,33 puan yükselerek 10.618,19 puandan kapanırken, teknoloji endeksi Nasdaq da 17,12 puan yükselişle haftayı 2.317,17 puandan kapattı.

Asya borsalarında ise yeni haftaya Çin’deki olumlu ihracat verilerinin gölgesinde pozitif başlangıç yaşandı.

ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin FED'in gevşek para politikasını uzun bir süre devam ettireceği beklentisi yaratmasının, yeni haftada Avrupa borsalarına destek vermesi bekleniyor.

İstihdam verilerine rağmen Cuma gününü yükselişle kapatan ABD hisse senedi piyasalarının Avrupa borsalarına da moral vereceği öngörülüyor.

IG Markets analistleri FTSE 100'ün güne 33, Dax'ın 24 ve Cac-40'ın 32 puan artıda başlayacağını tahmin ediyorlar.

Bugün piyasalar İnhgiltere'de açıklanacak ticaret verilerini takip edecekler.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler