FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsa'daki çıkışın perde arkasında ne var?

Küresel kredi krizine ilişkin kaygıların artması yanında, yurtiçinde de siyasi krizler yaşanıyor. Fakat, borsa tüm dünyaya kulaklarını tıkamış bir şekilde yükseliyor.

Uzmanlar, borsadaki yükselişin temel nedeni olarak yabancı girişini gösteriyor.

Ak Parti hakkındaki kapatma davası, enflasyondaki yükseliş, dış piyasalardaki kırılganlıklar, dolardaki yükseliş ve S&P'nin Türkiye'nin görünümünü negatife indirmesine rağmen borsa yoluna doludizgin devam ediyor.

Uzmanlar, piyasalardaki tek olumlu senaryonun, yurtdışında önceki döneme göre şiddeti azalan kriz senaryoları olduğunu kaydediyor. Son haftalarda yurtdışı piyasaların nispeten daha olumlu bir seyir izlediğini kaydeden analistler, İMKB'nin Nisan ayına kadar yurtdışındaki gidişin oldukça gerisinde kalırken, 1 Nisan'dan itibaren tablonun değişmeye başladığını vurguluyor. Borsa sadece 9 günde yüzde 10'a yakın değer kazandı. Üstelik söz konusu dönemde; hem S&P Türkiye'nin not görünümümünü negatife çevirdi, hem enflasyon rekor seviyede yüksek çıktı, hem de dolar ve faizler olduğu yerde saydı.

Analistler, tüm bu veriler ışığında yükselişin tek nedeni olarak yabancı alımlarını gösteriyor. Özellikle Merrill Lynch'ten gelen yüklü alımların dikkat çektiği belirtiliyor.

Euroline'ın verilerine göre; 1 Nisan'da 30 milyon YTL'lik alım yapan Merrill Lynch, 2 Nisan'da bu alımı 69 milyon YTL'ye yükseltmiş. Dün 65 milyon YTL'lik alım gelirken kurumun bugün ikinci seans ortalarına kadar olan dönemde toplam alımı ise 89 milyon YTL'ye dayandı. Nisan başından bugüne kadar olan dönemdeki toplam alışlar ise 350 milyon YTL'yi aştı.

Ağırlıkla yabancılarla iş yapan aracı kurumlardan da yüklü alımlar geldiği ifade ediliyor. UBS, Deutsche Menkul, Opus Menkul Değerler gibi kurumların toplamda 300 milyon YTL'nin üzerinde alım gerçekleşirdiği iletiliyor.

Yabancıların hisse senetleri piyasasına olan ilgili yabancı takasında da kendisini gösteriyor. Mart sonunda yüzde 71.10 seviyesinde olan yabancıların hisse senedi sahipliği, 7 Nisan itibariyle yüzde 71.47'ye yükseldi. Yabancıların elindeki hisse senetlerinin değeri de aynı dönemde 58.6 milyar YTL'den 63.7 milyar YTL'ye tırmandı.

Yabancıların piyasaya ilgisini değerlendiren uzmanlar, ortaya çıkan net bir sebebin bulunmadığını belirterek mevcut risklerin yanında bu yükselişin biraz sürpriz olduğunu düşünüyor. Doların aynı dönemde 1.23'ten 1.29 YTL'ye geldiğini belirten uzmanlar, borsadaki yükselişin tahminlerin ötesine geçtiği görüşünde.

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay da borsadaki bu yükselişin sürpriz olduğu görüşünde.

Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Uskuay, şöyle diyor; "Akıllarda soru yaratan şu: Milyar dolarlık ihalelerin gerçekleştiği alternatif piyasaların ve bizim bilmediğimiz İMKB’de bilinen ve fiyatlanan bir gelişme olabilir mi? Yabancılar hem döviz, hem de borsada alıcı olabilirler mi? Türkiye’nin ve yurtdışının takvimine baktığımızda bu değişimleri gerçekleştirecek bir gündem ile karşı karşıya değiliz. Yanlış fiyatlandırmayı hangi piyasanın yaptığını gelecek dönemde göreceğiz."

Express


En Çok Aranan Haberler