FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar, tırmanışı nereye kadar sürdürebilir?

Yurtiçi döviz piyasası yurtdışı gelişmeleri yakından takip ediyor.

Bankacılar, dolar/TL kurunun avro/dolar paritesine bağlı olarak yukarı yönlü hareket edebileceğini ve trendi 1.6300-1.6500 bölgesine doğru sürdürebileceğini, ancak bundan sonra yeniden talep gelebileceğini ifade ediyorlar.

Alternatifbank'tan Yetkili Uzman Güray Uray, avro/dolar paritesinde düşüşün devam ettiğini kaydetti.

Güray Uray, Avrupa Birliği'nde kemer sıkma politikalarının devam etmesinin büyüme yönünde endişeler doğurduğuna işaret ederek, "Dolayısıyla ekonomik olarak ikinci bir resesyon beklentisi oluştu. Parite 1.1900'lara düşmesinin ardından 1.2470'lere kadar tepki çıkışı yaşamıştı. Şimdi bu endişelerle birlikte yeniden düşüş trendine geri döndük" dedi.

Uray, bütün dünyada ülkelerin büyüme açısından sorunu olduğunu dile getirdi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"ABD'de ve Avro Bölgesi'nde yeterli likidite var. Fakat büyüme yok. Likiditenin dağılımı da düzenli değil. Reel ücretler şu anda pozitif değil, negatif. Dolayısıyla halkın alım gücü düşük. Dolayısıyla büyümeye ilişkin endişeler devam ediyor. Bu durumda avro/dolar paritesinin düşüşünü bekliyoruz. Hareketin 1.1500'lere kadar süreceğine yönelik beklentiler var.

Dolar/TL kurunun da pariteye bağlı olarak yükseliş yapmasını bekliyoruz. 1.6300-1.6500'li seviyelere kadar çıkış trendine devam etmesini bekliyoruz. Ancak bundan sonra kur yükselince Türkiye'ye tekrar talep gelebilir. Faiz oranları diğer ülkelere göre daha yüksek olacağından ve diğer büyük paraların faiz oranlarının değişme imkanı olmadığı ve düşük kalmayı sürdüreceğinden dolayı, dolar, avro, pound ve yen gibi paralar ekonomik resesyondan dolayı daha uzun aylar yükselmeyecek gibi görünüyor. Dolayısıyla sağlam gelişmekte olan piyasalara yüksek kurlardan giriş yaşanabilir. Dolar ve avro gibi paralar fonlanan paralar olur. Tekrar sağlam gelişmekte olan piyasalara giriş yapılabilir diye düşünüyorum. Likidite devam edecek. Dolayısayla para gidecek yön arayacak.

Görüşüm ekonomik resesyonun devam edeceği, talebin düşük kalacağı ve işsizliğin devam edeceği yönünde. Bunlar kısa süreli gelişmeler değil, büyük ekonomik döngüler söz konusu olduğu için en azından yıl sonuna kadar bu şekilde devam edeceğiz gibi görünüyor. Faiz artırımları gelmeyecek. Dolayısıyla finansal piyasalarda da makro ekonomik datalarda paralel bir seyir görmeyeceğiz."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler