FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Döviz piyasaları

**Ulukartal Finans Tarafından Hazırlanan Uluslararası Döviz Piyasaları Raporu

**

USD/TRY
Euro Bölgesi’nin neden olduğu tedirginliğin azalmasıyla birlikte global piyasalarda iyimserliğin ve risk iştahının arttığını ve USD/TRY paritesinin yönünün de tekrar aşağı döndüğünü gördük. Yunanistan’ın borç krizinin Euro bölgesindeki diğer ülkelerine de yayılması olasılığına karşı önlem niteliğinde oluşturulan 750 milyar Euro’luk destek paketi global piyasalar tarafından oldukça olumlu karşılandı ve son dönemde önemli ölçüde değer kazanan Dolar’da değer kayıpları yaşandı. Euro Bölgesi’nin aldığı önlem yanı sıra FED’in büyük merkez bankalarına swap imkanını yeniden sunması piyasları büyük ölçüde rahatlattı.

Haftanın ilk işlem gününde açıklanan önemli bir makro ekonomik veri bulunmazken piyaslarda oluşan olumlu havanın borsalardaki alıcılı seyri ile desteklenmesi sert düşüşler yaşanan İMKB’de de rekor yükselişlerden birinin yaşanmasına neden oldu. Geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşler sonrası oluşan kaybın büyük bir kısmının telafi edildiği işlem gününde Türk Lirası Dolar karşısında değer kazandı. Haftaya 1.5470 seviyelerinde başlayan paritede 1.5125 seviyelerine kadar bir geri çekilme yaşandı. Bu seviyelerden gelen tepki alımlarıyla bir miktar yükseliş yaşanan paritede 1.5000 seviyesi kırılmadığı sürece yukarı yönlü baskı devam edebilir. Yükselişin devam etmesi halinde ilk direnç 1.5395 seviyesinde yer alırken 1.5490 ve 1.5615 seviyeleri diğer direnç seviyeleri olarak belirmektedir. Olası bir düşüşte ise ilk destek 1.5280 seviyesinde bulunurken 1.5210 ve 1.5125 seviyeleri diğer destek seviyeleri olarak ortaya çıkmaktadır.

EUR/USD
Yunanistan ile ilgili tedirginlğin güç geçtikçe diğer Avrupa ülkelerine de yayılabileceği endişesi parite üzerinde satış baskısına neden olmuştu. Son bir yılın en düşük seviyelerini gördüğümüz paritede Euro’da yaşanan önemli değer kaybı sonrası Avrupa Birliği bu ve benzeri konularda tekrar benzer sorunların yaşanmaması için bir önlem paketi üzerinde mutabakata vardı. Euro’ya yeniden istikrar kazandırmak ve olası diğer borç krizlerinde midahalede bulunmak amacıyla yine İMF ile iş birliği içerisinde oluşturulan 750 milyar Euro’luk bir paket üzerinde anlaşıldı.

Avrupa Merkez Bankası’nın daha önce alım yapmayacağını açıkladığı tahvillerler ilgili olarak da Euro Bölgesi tahvillerini almaya başlayacağını açıklaması Yunanistan krizinin başladığı günden bu yana alınan en somut ve en güçlü önlemler olarak görülüyor. Bunların yanı sıra FED’in büyük merkez bankalarına sunduğu swap imkanını yeniden başlatması piyasalarda tedirginliğin azalmasına ve yerini tekrar olumlu havaya bırakmasına neden oldu. 1.2900 seviyesinin üzerinde haftaya başlayan parite gün içinde borsalarda yaşanan alıcılı seyrin de etkisiyle 1.3093 seviyelerine kadar yükselirken yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirildi ve parite 1.27li seviyelere kadar geriledi. Bu seviyelerden gelecek tepki alımları paritenin yeniden 1.2800 seviyesinin üzerini hedeflemesini sağlayacaktır. Düşüşün devam etmesi halinde ilk destek 1.2720 seviyesinde bulunurken 1.2660 ve 1.2600 seviyeleri diğer destek seviyeleri olarak belirmektedir. Olası bir yükselişte ise ilk direnç 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 1.2800 seviyesinde yer alırken 1.2875 ve 1.2940 seviyeleri diğer direnç seviyeleridir.

GBP/USD
İngiltere’de Muhafazakarlar ile Liberal Demokratlar arasındaki görüşmeler hafta sonu boyunca devam etti. Ancak şu an için koalisyon hükümeti oluşturma konusunda anlaşmaya varılmış değil. İngiltere’de yapılan seçimlerin neden olduğu belirsizlik ve Euro Bölgesi’nde krizin yayılabileceği endişesi nedeniyle sert düşüşler yaşanan paritede toparlanmanın devam ettiği görülüyor. İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarını değiştirmediği faiz toplantısında Varlık Satın Alma Programı’nın büyüklüğü ile ilgili de değişiklik yapılmadı. Beklentiler doğrultusunda olan bu duruma piyasa tarafından önemli bir tepki gelmezken Avrupa borsalarında yaşanan alıcılı seyir yukarı yönlü hareketi destekledi.

1.5045 seviyesine kadar yükselen paritede kar satışlarıyla birlikte bir mikatr düşüş yaşandı. Ana trendin halen aşağı yönlü olduğu paritede bu yükselişler satış fırsatı olarak görülmeye devam ediyor. 1.4790 seviyesine kadar gerileyen paritede satış baskısının hafiflediği görülürken tepki alımlarının tekrar güçlenmesi halinde paritede 1.4900 seviyesinin üzeri hedef olacaktır. Bugün İngiltere’de açıklanacak İmalat Sektörü Üretimi verisi paritenin seyri açısından takip edilecektir. Düşüşün devam etmesi halinde ilk destek 1.4790 seviyesinde yer alırken 1.4730 ve 1.4660 seviyeleri diğer destek seviyeleri olarak belirmektedir. Olası bir yükselişte ise ilk direnç 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 1.4880 seviyesinde yer alırken 1.4960 ve 200 hareketli ortalamanın bulunduğu 1.5045 seviyeleri diğer direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkmaktadır

USD/JPY
USD/JPY paritesi teknik olarak yeni bir çok-aylık zirve olan 94.98 seviyelerinde tutunamadı ve haftalık dip seviyelere doğru geriledi ve bu esnada aşağı yönlü bir dönüş formasyonu oluşturdu. Paritenin 94.50/94.98 seviyelerinin altında hareket ettiği sürece, piyasanın iki hafta önce oluşturduğu mum formasyonunun destek seviyesi olan 91.60 seviyelerine geri dönmesi beklenebilir. Eğer bu seviye aşağı kırılırsa, bu durum piyasanın 94.78 seviyesinde önemli bir düzeltme zirvesi oluşturduğuna işaret edeceği için, piyasanın tepki dibi olan 88.14 ve ana salınım dibi olan 84.84 seviyelerine doğru yeni bir atak başlatarak 2007-2009 yılları arasında gerçekleştirdiği düşüş trendini devam ettirmesi beklenebilir.

USD/JPY paritesinin düşüşe devam etmesi ve uzun bir süre 90,00 seviyesinin altında kalması Japon ihracatçılarına büyük zarar verecektir. Bu nedenle Yen'in değer kazanmasını durumunda yeniden müdahale edilmesi beklenebilir. Ancak, piyasa tekrar 94.98 seviyesinin üzerinde işlem görmeye başlarsa, piyasanın 84.84 seviyelerinden başlattığı yükselişi önümüzdeki haftalarda tepki zirvesi olan 97.78 seviyelerine doğru devam ettirmesi mümkün.

PETROL
Petrol fiyatları 74,59 seviyesine kadar geriledi. Bu seviyede geçici bir dip oluştu ve toparlanma görüldü. Gün içinde konsolidasyon görülebilir. Yüskelişler 82,35 seviyesi ile sınırlı kalacaktır ve bu seviyeden tekrar düşüş görülecektir. Aşağıda 76,56 desteğinin kırılması durumunda düşüşler yeniden baskın olacak.

74,59 seviyesinin aşağı kırılması durumunda 69,05 seviyesi test edilebilir. Büyük resme bakıldığında, 33,20 seviyesinden başlayan orta vadeli yükselişin 147,27 seviyesinden başlayan düzeltme hareketinin düzeltmesi olduğu görülüyor. Bu yükseliş 87,15 seviyesinde sona ermiş olabilir. 69,50 seviyesinin aşağı kırılması durumunda ise trendin artış tersine döndüğü anlaşılacak.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler