FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Düşüş değil, realizasyon; sat değil al fırsatı

Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende İMKB'nin alım yapılabilecek seviyelere geldiği belirtildi. Borsadaki kayıpların kar realizasyonlarından kaynaklandığı belirtilne bültende şu tespitlere yer verildi;

Ağustos ayı başında, İMKB’nin pahalı olduğu ve bu ayın realizasyon ayı olacağını belirtmiştik. Ağustos ayı yabancı işlemler raporu açıklanmadan, yabancıların Ağustos ayında ne yaptığına bakabiliriz. Temmuz ayında yabancı yatırımcı 630 milyon dolar net alım yaptı. En fazla alım yaptıkları 10 hisse senedi ISCTR 152 milyon dolar, GARAN 134 milyon dolar,AKBNK 80 milyon dolar,VAKBN 65.5 milyon dolar, KCHOL 57.5
milyon dolar, YKBNK 53.6 milyon dolar, TTKOM 48.8 milyon dolar, SAHOL 36.1 milyon dolar, HALKB 34.1 Milyon dolar ve TCELL 29.7 milyon dolar olmuştu.

İMKB Ağustos’tan bu yana yüzde 6.23 oranında değer kaybetti.Ağustos ayının başından bu yana İMKB 30’da en fazla düşen hisseler içerisinde bazılarına baktığımızda SAHOL yüzde 13.79, HALKB, yüzde 13.21, TCELL yüzde 10.67, AKBNK yüzde 10, GARAN yüzde 9.69, KCHOL yüzde 9.01 ve VAKBN yüzde 6.33 oranında kaybettirmiş.

Temmuz ayında yabancı yatırımcılar en fazla alım yaptığı 10 hisse senedinin 7’sini Ağustos ayında satarak realize etmişler. Aynı zamanda bu işlemin sağlaması, Temmuz ayı en fazla alım yapan kurumlar ile Ağustos ayı içerisinde en fazla satış yapan kurumlar karşılaştırılarak yapılabilir. Yabancı takası yüzde 69.33 ile yabancı takasında yükselişin başladığı noktaya gerilemiştir. Tespitimiz ve yolumuz doğru olduğuna göre, bundan sonrası için bir sonuç çıkarabiliriz.

SONUÇ

İMKB’de düşüş, orta vadeli desteklerde son bulacak kısa vadeli bir realizasyondur.Orta vadeli desteklerden gelen tepkiler, Temmuz ayında yükselişi kaçıranlar ve Ağustos başında beklentiyi realize edenlerden gelecektir.Realizasyonun bitmesi Temmuz ayı yükselişinin Ağustos ayı içerisinde tamamlayıcısı olacaktır. Hala yurtdışına paralel ediyor görünsek bile Türkiye’nin Temmuz ayından sonra farklılaştığını şu anda bu farklılaşma sonrasında realizasyon yaşadığımızı göz ardı etmemek gerekir.Yorumlarımıza paralel Ağustos başında beklentiyi realize edenler, İMKB’de 38.500-39.500 bandına geri çekilmelerde alım yaparak orta vadeli trade fırsatını değerlendirebilirler."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler