FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Halka arz için bekleyen 30 şirket

**Şirketler borsaya girmek için yarışıyor. İşte halka arz kuyruğunda bekleyenler ve ismi konuşulan şirketler...

**

5-6-7 Mayıs tarihlerinde Akfen Holding ile Aksa Enerji’nin halka arzında talep toplanacak. (Bugün halka arzın bir hafta ertelenebileceği açıklandı. Kesin karar yarın verilecek)

Bunların yanında halka arz başvurusu olan 7 şirket daha bulunuyor. Piyasada ise halka arz için bekleyen 30’un üzerinde şirketin olduğu kaydediliyor.

İMKB, son dönemde 60.000 seviyelerini deniyor, ancak henüz bu seviyeye ulaşılabilmiş değil. Önceki hafta tarihi zirve olarak 59.772 puan seviyesi test edildi. Beklentilerin önemli ölçüde fiyatlara yansımış olması, yurtdışı piyasalarda Goldman Sachs ile ilgili haberlerin de etkisiyle satış eğilimli seanslar, İMKB’nin yukarı hareketini şu aşamada engelliyor.

İMKB’de hisse bazında ise hareketlerin sürdüğü görülüyor. Bu hareketlerde önemli faktörlerden biri de halka arzlar olmaya başladı. Son bir-kaç yılda durgun seyreden halka arzlar, piyasalardaki toparlanmayla tekrar gündemde. Bu konuya Sermaye Piyasası’nın kuruluşları da büyük önem veriyor. Bu kapsamda 6-7 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da bir konferans düzenlenecek.

Üç işlem oldu
Bu yıla bakıldığında ise şu ana kadar üç halka arz gerçekleşti. Koza Altın’ın yüzde 30 hissesinde arz büyüklüğü 662.4 milyon TL’ye ulaştı. Ancak kötü konjonktürün de etkisiyle şu anda yüzde 30 hissenin piyasa değeri yüzde 4.9 kayıpla 630 milyon TL. Yılın ikinci halka arzı gayrimenkul yatırım ortamlığı sektöründen oldu. Şirketin yüzde 38.33 hissesi 60 milyon 375 bin TL’lik değerden halka arz edildi. Portföy değerine göre hisse yaklaşık yüzde 50 iskontolu halka arz edilmiş olmasına rağmen, hisse ilk başta beklenilen performansı gösteremedi. Halka arz edilen sözkonusu hisselerin şu anki piyasa değeri 59 milyon 790 bin TL.

Latek Lojistik’in halka arzı 20, 21 ve 22 Nisan’da borsadan satış yöntemiyle yapıldı. Şirket hisseleri 27 Nisan’da işleme açılacak. Şirket sermayesinin yüzde 26.4’ü 3.6 TL’den halka arz edildi. Buna göre halka arz büyüklüğü 14.4 milyon TL oldu.

Uzun vadeli bakın
Bu üç şirketin haricinde zaten halka açık olan İttifak Holding, hisselerini İMKB’ye kote ettirerek işleme açtı. Ancak burada da ciddi kayıpların olduğu görüldü. Bu yıl yapılan Koza Altın ve TSKB GYO halka arzlarına talebin iyi geldiği ancak halka arz sonrasında yaşanan fiyat düşüşlerinin piyasa şartlarına bağlı olduğu belirtiliyor.

Yatırımcıların daha önceki yıllarda olduğu gibi ‘halka arzdan hisse alıp 2-3 seans sonra satıp kazanç elde ederim’ düşüncesini bir kenara bırakması gerektiğini ifade eden borsacılar, “Yatırımcılar halka arz edilecek şirketleri iyi analiz etsin. Benzer şirketlere göre karşılaştırsın ve uzun vadeli beklentileri baksın” diyor. Borsacılar, halka arzların artık kısa vadeden çok orta-uzun vadeli getiriler açısından incelenmesini tavsiye ediyor.

Yeni arzlar var
Halka arzına iyi talep gelmesine rağmen sonrasında istenilen performansı göstermeyen bu halka arzlara rağmen, SPK’nın önderliğinde başlatılan halka arz seferberliği ve piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle yeni şirketlerin piyasaya gelmesi bekleniyor.

Bakıldığında Akfen Holding’in yüzde 29.2 oranındaki hissesinin halka arzında hisseler 12.5-17.5 lira fiyat aralığından satışa sunulacak. Bu fiyata göre şirket değeri 1.3 milyar lira ile 1 milyar 830 milyar lira aralığında olacak. Halka arz büyüklüğü ise 485.5 milyon lira ile 679.7 milyon lira aralığında gerçekleşecek. Ek satış olması halinde halka arz büyüklüğü yüzde 29.2’den 33.6’ya çıkacak. Buna göre de toplam halka arz büyüklüğü ise 558,4 milyon lira ile 781,7 milyon lira aralığına ulaşacak. Halka arz işlemi 5-6-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Yine 6-7 Mayıs tarihleri arasında Aksa Enerji hisselerinin halka arz işlemi gerçekleşecek. Bu halka arzın boyunun ta Akfen Holding kadar olabileceği bu nedenle halka arz işlemlerinden birinin tarihinde değişiklik olabileceği belirtiliyor.

Beklenen ve konuşulanlar
Son dönemde halka arz için başvuran şirketlere bakıldığında ise Aksa Enerji’nin yanında Mango Gıda, BİS Enerji, İhlas Gazetecilik, Çemaş ve İdealist GYO şirketlerinin listede olduğu görülüyor. BİS Enerji sermayesinin yüzde 30’unu en geç Haziran sonunda halka arz olmayı planlıyor. Halka arz liderliğini Halk Yatırım gerçekleştirecek. BİS Enerji, Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde, 1992 yılında kuruldu. Şirket 410 MW kurulu gücü sahip.

Bunun yanında İgdaş, İDO, İSKİ, Kiptaş gibi belediye şirketlerinin olası halka arzların diğer belediye şirketlerinin de önünü açması bekleniyor. İttifak’ın ardından benzer bir yapıya sahip Kombassan’ın da halka arzı için yeni yönetimin çalışmaya başladığı kaydediliyor. Bu yıl TSKB GYO’nun yanında 9 GYO şirketinin daha halka arzı bekleniyor.

Halka arzı beklenen diğer şirketlere bakıldığında; Pegasus Havayolları, Sabiha Gökçen Havalimanı, Türk Telekom’un ikincil halka arzı, Anel Telekom’un iştiraki Anel Elektrik, Işıklar Yatırım Holding’in iştiraki Çemaş, Tav Havalimanı Holding’in iştiraki Havaş, KVK, Altınbaş Holding, İdeal Gıda, İstikbal Mobilya, Teksa, Ziraat Bankası ve Gözde Finansal Hizmetler gibi şirketlerin olduğu görülüyor.

Express


En Çok Aranan Haberler