FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kripto para nasıl kullanılır? Kripto para ile ne satın alınır?

Blockchain adı verilen bir sistemle şifrelenip kayıt altına alınan kripto paralar günümüzde pek çok ortamda kullanılabilir. Bu para birimleri somut kıymetler olmasa da sanal cüzdanlar üzerinden alınıp satılabilir. Buna ek olarak sanal cüzdanında kripto parası bulunan kişiler bu ödeme sistemini kabul eden platformlardan alışveriş yapabilir. Kripto paranın bir diğer kullanım şekli ise borsa üzerinden yatırım amaçlı olarak satın alınıp biriktirilmesidir.

Kripto para nasıl kullanılır? Kripto para ile ne satın alınır?

Kripto para birimlerinin yaygınlaşması ve popülerleşmesi sonucunda bu dijital ödeme araçlarının ne işe yaradığı daha fazla merak edilmeye başlanmıştır. Söz edilen dijital ödeme araçları hem ürün ve hizmet alımlarında hem de yatırım bağlamında değerlendirilebilir. Ancak bu işlemlerin kolaylıkla yürütülebilmesi için sanal cüzdanlara ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla lüks ürünler veya teknolojik hizmetler satın alınırken kripto paralar kullanılacak ise bu sürece yönelik olarak detaylı bilgi edinilmelidir. Kripto paraların işlediği blok zincirinin açıklanması ise bu konuda ayrıntılı bilgi edinilmesini mümkün kılacaktır.

Kripto para nasıl kullanılır?

Kripto para sahibi olan kişiler sanal cüzdanları veya çeşitli platformlar üzerinden alım satım işlemleri gerçekleştirebilir. Bu dijital para birimlerinin kullanım amacına göre farklı yöntemlerle değerlendirilmesi mümkündür. Örneğin kripto para borsalarını keşfeden kişiler çeşitli dijital para birimlerine yatırım yapabilir. Kripto para ile ödeme almak veya yapmak isteyen kişiler ise sanal cüzdanları ile istedikleri işlemi kolaylıkla tamamlayabilir.

Nitekim kripto para sisteminde blok zinciri adı verilen ve İngilizcesi blockchain olan bir işleyişin mevcut olduğu bilinir. Dolayısıyla kripto paralarla yapılan işlemler detaylı bir şekilde kaydedilir. Kripto paranın nasıl kullanıldığını merak eden kişilere aktarılabilen çeşitli ayrıntılar ise aşağıdaki gibidir:

  • Kripto para birimleri somut ürünler olmadığı için sanal cüzdanlar üzerinden kullanılabilen paralar arasında yer alır.
  • Yukarıda sunulan bilgiden yola çıkılarak bu para birimlerinin banka gibi herhangi bir üçüncü tarafa gerek kalmadan taşınan bir anahtar olduğu söylenebilir.
  • Kripto para birimleri bu ödeme sistemini kabul eden online platformlarda ya da reel ortamlarda sanal cüzdanlar yardımıyla kullanılabilir.
  • Kripto para birimleri ile ödeme yapılabildiği gibi çeşitli platformlardan ödeme de alınabilir.
  • Bu para birimleri Türk Lirası gibi para birimlerine dönüştürülerek banka hesaplarına aktarılabilir.
  • Gerekli teknolojik alt yapı sağlandığı zaman kripto para madenciliği yapılabilir.
  • Kripto paralar yalnızca bir yatırım aracı olarak görüldüğü takdirde borsa platformlarından satın alınıp saklanabilir.

Kripto para ile ne satın alınır?

Kripto paranın günümüzde yalnızca bir yatırım aracı olmaktan çıkarak aynı zamanda popüler bir ödeme yöntemine dönüştüğü görülür. Bu da pek çok kişinin kripto paralarla hangi ürün veya hizmetlerin satın alınabildiğini sorgulamasına yol açar. Sanal cüzdanı olan ve kripto parası bulunan kişilerin bu ödeme sistemiyle satın alabildikleri ürün ve hizmetler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Kripto paralarla e-ticaret sitelerinden teknolojik ürün ve hizmetler satın alınabilir. Bu bağlamda Microsoft gibi köklü şirketlerden ve Shopify, Rakuten ya da Home Depot gibi e-ticaret sitelerinden kripto parayla çeşitli ürün ve hizmetlerin satın alındığı söylenmelidir.
  2. Bu dijital para birimleri ile Rolex gibi üst segment markaların ürünlerinin satın alınmasını mümkün kılan Bitdials gibi lüks ürün satıcıları mevcuttur.
  3. Kripto para birimleri günümüzde AXA Sigorta gibi yabancı kökenli şirketlerden sigorta hizmeti satın alınmasını da mümkün kılar. Ancak bu gibi işlemlerde her bir sigorta türünün kripto para birimleriyle satın alınamadığı belirtilmelidir.
  4. Günümüzde kripto para birimleriyle lüks araba gibi taşıtların bile satın alınabildiği görülür. Bu ödeme sürecinde lüks araba satıcılarının e-ticaret platformları ya da aracı şirketler kullanılabilir.

Kripto para nasıl çalışır?

Kripto paraların nasıl çalıştığı pek çok kişi için ilgi çekici bir konudur. Bu bağlamda kripto paranın ne olduğu, hangi sistemde kullanıldığı ve ne işe yaradığı gibi temel hususlara değinilmelidir. Geleneksel bankacılık sistemine alternatif olarak geliştirilen kripto para sisteminde blockchain adı verilen bir blok zinciri mevcuttur. Bu blok zinciri aynı banka hesaplarında olduğu gibi kripto paralarla tamamlanan alım satım işlemlerinin kayıt altında tutulmasını mümkün kılar. Dolayısıyla güvenilir sanal cüzdanlar ve kripto para borsaları üzerinden yapılan işlemler herhangi bir risk oluşturmaz.

Buna ek olarak somut birer kıymet olmayan kripto paraların dijital ödeme sistemi aracı olduğu hatırlatılmalıdır. Yani dileyen kişiler bu dijital para birimlerini yalnızca yatırım yapmak amacıyla da satın alabilir. Kripto paranın kullanılması için sahip olunması gereken temel şey ise sanal cüzdanlardır. Çünkü kripto paralar sanal cüzdanlarda saklanır ve isteğe bağlı olarak buradan banka hesaplarına aktarılabilir. Tüm bu işlemlerin ise blok zinciri adı verilen sistem sayesinde güvenlik amacıyla şifrelendiği söylenmelidir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler