FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar güne tepkili başladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi, güne 445 puan yükselişle 25.545 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 1.77 oranında değer kazanırken, 48.061.466 YTL'lik işlem gerçekleşti.

Son günlerde yaşanan sert düşüşlerin ardından dün ABD borsaları bugün de Asya borsalarında sert yükselişler yaşandı.

Global piyasalarda yaşanan bu toparlanmanın bugün İMKB’ye de yansıması bekleniyor.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Ancak, S&P’nin Türkiye’nin görünümünü "Durağan"dan "Negatif"e çekmesi tepki alışlarını sınırlandırabilir.

Haftasonu yapılacak G-20 zirvesi öncesi gelişen satış dalgası fiyatları artık aşırı satış bölgesine getirmiş durumda.

Zirveden Türkiye - IMF ilişkisine dair bir sinyal yada bir dolar swap hattı gibi gelişmeler çıkabileceği kaydediliyor.

Analistler, Ekim dibi seviyelerinden hafta sonuna pozisyon riski alınabileceğini kaydediyor.

Borsaya teknik olarak bakıldığında, 24.500’den gelen tepkiler, endeksi son 6 iş gününde adeta bir alçalan trend çizgisi gibi 5 günlük hareketli ortalamanın oluşturduğu satış baskısına 1-2 seans içinde son verebilecek bir tepki oluşturabilir.

5 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 25.700’e endeksin ulaşması ve üzerindeki satış baskısını tamamlaması için, ilerleyen 1-2 seans içinde 25.300’ün geçilmesi önemli.

25.000’den uzaklaşmak istemeyen endeksin şimdilik bu seviyeye geçme isteğinin olduğu söylenebilir.

TAHVİL - BONO PİYASASI

Dün de açılışta yükseliş yönünde hareket eden gösterge kağıt faizi, en yüksekte yüzde 22.86 bileşiği görmesinin ardından ise alımlara sahne olarak valörlü işlemler kapanışını yüzde 22.07’den yaptı.

Yurtiçinde bugüne başlangıç kredi derecelendirme kuruluşu S&P’den gelen görünüm düşürümü haberiyle oldu. Bir süredir tüm gelişmekte olan ülkelere ilişkin değerlendirmelerini gözden geçiren ve bu bağlamda daha 2-3 hafta önce Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü teyit eden S&P’nin, bu sabah itibariyle görünümü "durağan"dan "negatif"e düşürmesi ise biraz garip karşılandı.

Buna bağlı olarak bu gelişmeye piyasaların tepkisinin sınırlı kalması muhtemel görünüyor. Nitekim kotasyonlarda pek bir tepki yaşanmadı. Gün bazında ise yüzde 21.60-22.60 bandında hareketin sürmesi bekleniyor.

DÖVİZ

Son iki gündeki yukarı hareketliliğini dün biraz daha yumuşayarak devam ettiren bankalararası dolar/YTL kotasyonları, paritede 1.2386’ya doğru yaşanan gerilemenin de etkisiyle 1.6825 seviyesine kadar yükseldi. Dün oynaklığın had safhada olduğu kotasyonlar, 1.6130’u görmesinin ardından kapanışını 1.6350 civarından yaptı.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

Bugüne başlangıç ise kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesiyle gerçekleşti. ABD piyasalarındaki ve paritedeki toparlanma bugün açılış itibariyle kotasyonlara fazla bir etkide bulunmazken, gün içerisinde de S&P haberiyle beraber 1.6100-1.6350 aralığında hareketin sürmesi bekleniyor.

PARİTE

Dün akşam saatlerine kadar paritenin mevcut görünümünde fazla bir değişiklik yaşanmazken, Almanya’nın üçüncü çeyrek GSYH datasının ve ABD’de de haftalık işsizlik başvurularının zayıf gelmesiyle endişeler bir kez daha ön plana çıkarak yatırımcılara panik yaptırdı ve bunun etkisiyle de 1.2386’ya kadar inildi. Akşam ise ABD Hazine’sinin bütçe açığı verisinin etkisi yoğun bir şekilde hissedildi.

ABD Hazine’sinin bütçe açığının aylık bazda 237 milyar dolar olarak gerçekleşmesi (önceki 56 milyar dolar açık, beklenti 90-100 milyar dolar açık) paritede 1.2386’dan 1.2858’e kadar oldukça sert bir tepki yarattı.

Bugüne başlangıç ise 1.2735 civarından oluşurken, gün bazında beklenti 1.2685 - 1.2915 bandının etkili olması yönünde. Bütçe açığı verisi sonrasında paritede kademeli olarak 1.3150-1.3250 aralığına doğru bu sefer kalıcı bir hareket bekleniyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler