FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar haftaya nasıl başlayacak?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri, geçen hafta ortalama yüzde 0,72 oranında değer kazandı.
FED'in faiz indiriminden sonra dış piyasalar beklenen kar realizasyonuna geçti. FED'in, önümüzdeki dönem için faiz indirim ihtimalini önemli derecede azaltan açıklamaları ve Citigroup'un tutsat zararlarından dolayı karının ciddi ölçüde azalacağı beklentileriyle birlikte kayıpların ABD borsalarının öncülüğünde rekor seviyelere ulaşması İMKB'ye de yansıdı ve Endeks, Perşembe günü yeni bir rekordan geri döndü.

Yurt dışı piyasa ve gelişmelerin yönü belirlemeye devam ettiği hafta boyunca İMKB, ağırlıklı olarak aşağı yönlü bir seyir izledi. FED'in beklenen 25 baz puanlık faiz indirimi sonrası, ABD'de kredi piyasalarına yönelik kaygıları yeniden artıran olumsuz şirket karları nedeniyle yaşanan ciddi kayıplar, Cuma günü negatif görünümü güçlendirdi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle İMKB'de Pazartesi günü işlem yapılmadı. Hisse senetleri Salı günü haftaya ortalama yüzde 0,58'lik artışla başladı. Çarşamba günü de ortalama yüzde 1,48 yükselen Endeks, son iki günü kayıpla tamamladı. Haftanın son iki günü gelen satışlarla hisse senetleri, Perşembe günü ortalama yüzde 0,42, Cuma günü de ortalama yüzde 0,90 değer yitirdi.

Uzmanlar, önümüzdeki hafta, yurt dışında ABD'de devam edecek 3. çeyrek şirket karları ve ekonomik verilerin, yurt içinde ise ABD ile yapılan ve yapılacak görüşmelere ilişkin gelişmelerin seyri belirleyecek en önemli faktörler olacağını savunuyorlar. Şimdilik yurt dışı genelinde etkisini sürdüren olumsuz hava ve yurt içinde dün kapanıştan sonra açıklanan Ekim ayı TÜFE verilerinin yüksek gelmesinin, önümüzdeki haftanın açılışı için olumsuz beklentileri artırdığı kaydediliyor.

Borsa, iniş-çıkışlı haftayı artıda kapattı. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası'ndaki oranlarda da iniş-çıkışlı bir seyir gözlendi. YTL karşısında dolar gerilerken, avro yerinde saydı. Altın fiyatları artışla haftayı tamamladı. Mevduat faizlerinin ortalamalarında herhangi bir değişim olmadı.

Hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 0,72 oranında değer kazandı. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 1,34, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 2,00 yükseldi. Yatırım fonlarının seyrini izleyen A.A Fon Endeksi geçen hafta ortalama yüzde 0,30 oranında arttı. Önceki hafta sonundaki oranlara göre, 1 aylık mevduat faizinin haftalık net getirisi yüzde 0,28, haftalık reponun net getirisi yüzde 0,29 olarak gerçekleşti.

İMKB Ulusal-100 Endeksi, hafta boyunca 408,47 puan artışla 56.446,59 puandan 56.855,06 puana çıktı. Hisse senetlerindeki haftalık ortalama artış yüzde 0,72 olarak gerçekleşti.Borsada geçen hafta işlem gören 327 hisse senedinden 101'i değer kazanırken, 200 hisse senedi değer yitirdi, 26 hisse senedinin değeri de değişmedi.
Geçen hafta YTL karşısında dolar düştü, avro yerinde saydı. İstanbul serbest döviz piyasasında alınıp satılan ABD Doları, Yeni Türk Lirası karşısında yüzde 0,59 gerilerken, avronun fiyatında değişim olmadı.

Kapalıçarşı'da alınıp satılan 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı haftalık bazda yüzde 1,34, Cumhuriyet altınının satış fiyatı yüzde 2,00 yükseldi.
Yatırım fonlarına katılma belgeleri önceki hafta sonuna göre ortalama yüzde 0,30 oranında değer kazandı. Hazine, Perşembe günü düzenlediği değişim ihalesinde 2008 vadeli toplam nominal 1 milyar 436,2 milyon YTL tutarında iki kağıdı geri alırken, 2009 vadeli toplam nominal 1 milyar 661,3 milyon YTL tutarında kağıt sattı.
Değişim ihalesinde, 16 Temmuz 2008 ve 13 Ağustos 2008 vadeli kağıtlar geri alınırken, yerine 5 Ağustos 2009 vadeli YTL cinsi devlet tahvili ihraç edildi.

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası'nda oluşan ağırlıklı ortalamalar üzerinden yapılan hesaplamalara göre, çeşitli vadelerdeki kağıtların haftalık net getirileri yüzde 0,26 ile yüzde 0,30 arasında gerçekleşti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler