FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar şoku atlattı mı?

Selçuk Altun
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, 227 puan artışla 58 bin 380 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.39 oranında değer kazandı. Dolar 1,4940, avro 2,0070 liradan güne başladı.

ABD'de Goldman Sachs ile ilgili endişelerin azalması piyasalara yeniden alım getiriyor. Bu konu ilgili gelişmelerin piyasa etkisi zayıflarken bilançoların ve makro göstergelerin ağırlığı artacak gibi görünüyor. Güçlü beklenen bilançolar ve olumlu veriler piyasaları yeniden destekleyebilir.

Bunun yanı sıra, analistlere göre piyasadaki güçlü seyir yavaş yavaş yerini zayıflığa bırakıyor. Bu süre içerisinde yatay bandda dalgalı seyirler izlenebilir.

Bugün dalgalı bir seyir izlemesi beklenen endeksin, 58.600 - 59.000 aralığına yönelebileceği düşünülüyor. Gün içinde yaşanacak satışlar 57.600 ilk destek olarak öne çıkıyor.

Petrol fiyatlarının sert düşüşün ardından yükselişte olması ve emtialardaki olumlu seyir piyasalar açısından olumlu olabilir. Diğer yandan gösterge faizdeki yeniden yukarı yönlü hareket ve faizin yüzde 9'un üzerine atması ve paritenin halen aşağı yönlü seyrini sürdürmesi ise bugün için olumsuz gelişmeler.

Bugün İzlenecek Datalar
09:00 - Almanya Mart ayı ÜFE
11:00 - Euro Bölgesi Şubat ayı cari işlemler dengesi
11:30 - İngiltere Mart ayı TÜFE
12:00 - Almanya Nisan ayı ZEW yatırımcı güven endeksi
12:00 - Euro Bölgesi Nisan ayı ZEW yatırımcı güven endeksi

İçeride ise Anayasa Değişiklik Paketi’ne ilişkin görüşmeler dün TBMM’nde başladı ve ilk gün 18 saat süren görüşmeler sonrasında 336 ve 337'nci maddelergeçti. Analistlere göre, bu durum paketin siyasi tansiyonu yükselteceğinin işareti şeklinde algılanacak gibi. Zira referandum olasılığı piyasadaki belirsizliğin artmasına neden olabileceğinden görüşmeler ilerledikçe piyasanın ilgisi içeride TBMM’ye kayacak.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

RÜZGAR DOLARDAN YANA ESİYOR
Yunanistan’da ile ilgili belirsizlikler, İzlanda volkan külünün Avrupa ekonomisine etkisi, ABD'de Goldman Sachs soruşturması üzerine Hindistan Merkez Bankası'nın geçen ay başladığı sürpriz faiz artırımlarına bugün itibariyle devam etmesi para piyasalarının gündemi konumunda.

Analistlere görei gelişmeler paritenin orta vade ve kısa vadede dolar lehine gelişeceğini gösteriyor. Ama, TL üzerinde etkisinin sınırlı olması bekleniyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,4940, avro 2,0070 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1,4890 liradan alınan dolar 1,4940 liradan satılıyor. 2,0000 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,0070 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,4950 lira, avronun satış fiyatı ise 2,0080 lira olmuştu.

Euro/dolar paritesi ise, Goldman haberleri nedeniyle 1.35’in altına geriledi. Sabahın ilk saatlerinde 1.3481 seviyelerinde bulunuyor.

Bono faizleri ise yatay seyrini koruyor. Yeni gösterge tahvilde bileşik faiz sınırlı yükselişle yüzde 9.00 seviyelerinde seyrediyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

DIŞ BORSALARDA SULAR HENÜZ DURULMADI
Cuma günü Goldman Sachs’a dair haberler nedeniyle yaşanan sert düşüşlerin etkisi dün ABD borsa endekslerinin açılışında kendini gösterse de Golman Sachs’ın yüzde 100 suçlu olmadığına dair inançların kuvvetlenmesi ve Citigroup’un son üç yılın en iyi karını açıklaması yerini toparlanmaya bıraktı. Gün sonunda Dow Jones yüzde 0,67 yükselişle kapattı.

Bugün iyi bilanço açıklaması beklenen Goldman hisseleri yüzde 1,6 yükseldi. Diğer yandan beklentilerden iyi gelen Citigroup bilançosu da piyasalarda bozulan morali yerine getirdi. Ancak Goldman ile başlayan bu dava sürecinin diğer finansal kurumlara da sıçrayabileceği endişesi hala sürüyor.

Düne Citigroup'un beklentileri çok aşan kâr rakamıyla başlayan ABD borsaları, Goldman Sachs'a (bugün kârını açıklayacak) dava açılması konusunda SEC'den oy birliği ile karar çıkmadığının ortaya çıkmasıyla kapanışa doğru tepki yükselişini hızlandırdı.

Dow Jones yüzde 0.67, S&P 500 yüzde 0.45 değer kazanırken Nasdaq yüzde 0.05 değer kaybetti. Bu sabah itibariyle Dow futureları yüzde 0.1 ekside işlem görürken, Asya'da artıda başlayan borsaların bazılarının eksiye geçtiği görülüyor.

Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, kapanışta değer kaybetti.

Nikkei Endeksi, 8,09 puan (yüzde 0,07) değer kaybederek 10,900.68 puandan kapandı.

Avrupa borsalarının yeni güne, dünkü düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirecek yatırımcıların ilgisine bağlı olarak yükselişle açılmaları bekleniyor.

IG Markets analistleri FTSE 100'ün 27, Dax'ın 32 ve Cac-40'ın 22 puan artıda açılacağını tahmin ediyorlar.

Bugün piyasalar Avro Bölgesi ödemeler dengesi, Almanya ZEWiş dünyası güven endeksi ve İngiltere'de açıklanacak enflasyon verilerini takip edecekler.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler