FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Risk iştahı geri geldi"

Nisan ayının Merrill Lynch Fon Yöneticileri araştırmasına göre, küresel ekonomiye ilişkin piyasa beklentilerinin düzelmesinin ardından risk iştahı artmaya başladı.

Bank of America Securities-Merrill Lynch tarafından yapılan araştırmaya göre, büyümeye ilişkin iyimserlik 2004'ün başından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Araştırmaya katılanların net yüzde 26'sı global ekonominin önümüzdeki 12 ay içinde güçleneceğini belirtti; bu rakam Ocak ayındaki eksi yüzde 24 olan orana göre keskin bir artışı ifade ediyor.

Araştırmaya göre, Mart ayının aksine yatırımcılar, beklenti tablosunun iyileşmesi üzerine harekete geçerek kemikleşmiş olan ayı piyasası pozisyonlarını çözmeye başladılar. Kritik bir diğer değişim de banka hisselerine yönelik yatırımcı kötümserliğinin gerilemeye başlaması oldu. Bankalarda gösterge altı pozisyonda olan fon yöneticilerinin net oranı Nisan ayında önemli ölçüde azalarak Mart ayındaki en yüksek yüzde 48 düzeyinden yüzde 26'ya geriledi. Nakitte gösterge altı pozisyonda olan yatırımcıların net yüzdesi Mart ayında yüzde 41 iken Nisan ayında bu oran yüzde 28'e düştü. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 17'si hisse senetlerinde gösterge altı pozisyonda; oysa bu oran Mart ayında yüzde 41'di. Varlık yöneticileri artık teknoloji gibi döngüsel (cyclic) sektörlere yöneliyorlar.

Bank of America Securities-Merrill Lynch Araştırma, Uluslararası Yatırım Stratejisi Eş-Başkanı Gary Baker, "Mali tablolara ilişkin iyileşen piyasa beklentisi, sektör değiştirmenin önündeki engeli kesin şekilde ortadan kaldırdı. Sonuçta bu durum, yaygınlaşan büyüme iyimserliğinin risk iştahını artırmasını sağlarken, defansif sektörlerden döngüsel sektörlere geçişi de teşvik ediyor" dedi.

Bank of America Securities-Merrill Lynch Araştırma, Uluslararası Yatırım Stratejisi Eş-Başkanı Michael Hartnett ise şunları söyledi: "Ortak piyasa kanısı, felaket tellalı ayı piyasası eğiliminden isteksiz boğa piyasası yönüne kaydı. Ancak varlık yöneticilerinin halen hisse senetlerinde gösterge altı pozisyonda olduğunu ve bunun da yeni bir boğa piyasası fikrini tam olarak benimsemeye hazır olmadığını gösterdiğini unutmamalı."

"ÇİN'E YÖNELİK BOĞA PİYASASI EĞİLİMİ ALTI YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE"
Araştırmaya göre, Çin küresel ekonomi için umut ışığı olmaya devam ediyor. Portföy yöneticileri Çin'in büyümesi konusunda 2003'ten bu yana en iyimser konumdalar. Ankete katılanların net yüzde 26'sı Çin ekonomisindeki büyümenin önümüzdeki 12 ay içinde hızlanacağına inanıyor. Daha Kasım ayında katılanların yüzde 85'i bunun yavaşlamasını bekliyordu.

Hartnett, "Küresel toparlanma senaryosuna sarılan yatırımcılar bu amaçla Avrupa ya da Japonya'dan çok Çin ve gelişmekte olan piyasalar üzerine oynuyorlar" dedi.

Büyük ölçüde Çin'in etkisiyle hisse senetlerine yönelik iyileşen piyasa beklentilerinden en fazla küresel anlamdaki gelişmekte olan piyasalar yararlanırken, bu varlık sınıfında gösterge altı pozisyonda olan varlık yöneticileri Mart ayında sadece yüzde 4 iken, bu ay net yüzde 26'ya yükseldi. Gelişmekte olan piyasaların büyümesinde vazgeçilmez bir unsur olan emtiaların popülaritesi artıyor. Geçen yılın Ağustos ayından bu yana ilk kez varlık yöneticileri bu varlık sınıfında net gösterge üstü pozisyona geçerek net yüzde 4'e çıktı.

Gelişmekte olan piyasalar dışında ABD yatırımcıların tercihinde önemli bir diğer ülke. Araştırmaya katılanların net yüzde 18'i, önümüzdeki 12 ay içinde ABD hisse senetlerinde gösterge üstü pozisyona geçeceklerini ifade ediyorlar. Avrupa ve Japonya ise en az tercih edilen piyasalar; araştırmaya katılanların net yüzde 18'i ise bu ülkelerin hisse senedi piyasalarında gösterge altı pozisyonda kalacaklarını belirtiyorlar.

"SEKTÖR TERCİHLERİ, AŞIRI POZİSYON YIĞILMALARININ SONA ERDİĞİNİ GÖSTERİYOR" Nisan ayının araştırması, yatırımcıların korunma amacıyla aşırı pozisyon yığılmalarına yol açan durgunluk edebiyatı ezberinden kurtulmaya başladıklarını ortaya koyuyor. Bankalardaki gösterge altı pozisyonların azalması yanısıra varlık yöneticileri geleneksel döngüsel (sezonluk) sektörlere geri dönmeye başladı.

Teknoloji, araştırmaya katılanlar arasında net yüzde 27'lik gösterge üstü pozisyonuyla en popüler sektör oldu. Mart ayının favorisi ve ayı piyasaların klasik sığınağı olan ilaç sektöründe ise popülarite gösterge üstü pozisyon oranı yüzde 30'dan yüzde 21'e geriledi. Sanayi sektöründe Mart ayında net yüzde 31 olan gösterge altı pozisyon oranı net yüzde 17'e düştü. Varlık yöneticilerinin malzeme sektöründe Mart ayındaki net yüzde 10'luk gösterge altı pozisyonu bu ay nötr pozisyona gelmiş durumda.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler