FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sanayicinin cirosu ve siparişi arttı

**Sanayicinin cirosu Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.4, siparişi yüzde 14 artış gösterdi. Sanayicinin cirosunda bir önceki aya göre artış yüzde 2.7 olurken, siparişinde yüzde 1.3 oranında artış görüldü.

**

TÜİK, Haziran ayı Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksleri sonuçlarını açıkladı. Buna göre, sanayi ciro endeksi, Haziran ayında geçen yılın aynı göre yüzde 14.4 artarken, bir önceki aya göre ise yüzde 2.7 artış gösterdi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı endeksi yüzde 18.7, imalat sanayi endeksi ise yüzde 14.3 arttı. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre Haziran ayında en yüksek artış ara malı imalatında görüldü. Aramalı imalatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23.1 artarak 195.1’e yükseldi. Enerji imalatında ciro endeksi yüzde 3.2 artışla 145’e ulaşırken, sermaye malı imalatında yüzde 11.6, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 7.5, dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 6.5 yükseliş yaşandığı belirlendi.

İMALAT SANAYİNDE EN YÜKSEK ARTIŞ YÜZDE 30.8’LE ANA METAL SANAYİNDE
Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.3 artış gösteren imalat sanayi alt sektörlerinin değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artış oranının yüzde 30.8 ile ana metal sanayi ürünleri imalatında gerçekleştiği görüldü. Bunu yüzde 30 ile derinin tabaklanması ve işlenmesi takip etti.

ARA MALI İMALATI SİPARİŞİ BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE YÜZDE 2.9 AZALDI
Sanayi Sipariş Endeksi’nde, Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 artış yaşanırken, bir önceki aya göre artış yüzde 1.3 artış görüldü. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış ara malı imalatında görüldü. Ara malı imalatında sipariş endeksi yüzde 22.6’lık artışla 189.6’ya ulaştı. Dayanıklı tüketim malı imalatında sipariş yüzde 8.1, sermaye malı imalatında yüzde 9.9, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 4.1 artış görüldü. Aylık bazda değişimlerde en dikkat çekici nokta, ara malı imalatı siparişinin bir önceki aya göre yüzde 2.9 oranında gerilemesi oldu.

İMALAT SANAYİNİN ALT GRUPLARINDA EN ÇOK SİPARİŞ ARTIŞI TEKSTİL’DE
Sipariş Endeksinin imalat sanayi alt gruplarında en yüksek artış tekstil ürünleri imalatında yaşandı. Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artış oranının yüzde 21.5 ile tekstil ürünleri imalatında oldu. Bunu, yüzde 20.5 ile başka yerde sınıflandırılmayan elektrikli makine ve cihazların imalatı takip etti.(ANKA)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler