FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vatandaş kuyumcuya koşuyor

**Altın ons fiyatı dün tarihi zirveyi yakalaması ile Kapalıçarşı'da 24 ayar altının gramının 60.65 TL’den satılması kar amaçlı altın satışı başlattı.

**

Atın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altının zirve yapmasının iç piyasaya satış ağırlıklı bir hareket getirdiğini belirterek, "Altında satıcılar ağırlıklı ama bu seferki satıcılar kar amaçlı satış yapıyorlar. Krizdeki gibi borç ödemek için değil. Türk halkı, "Avrupa’da kriz var; gidip altın alayım" demek yerine, "Aman altın yükselmiş bunu değerlendireyim" diyor" dedi.

Altın ons fiyatı dün 1250 dolara çıkarak tarihi zirveye ulaşırken, Kapalıçarşı’da altının gramı dünkü yükselişte 61.25 TL’den işlem görmeye başlamıştı. Hafta sonu kapanışta ise ons fiyatı 1233.50 dolar olan altın, Kapalıçarşı’da 60.65 TL’den satılıyor.

ANKA’nın sorularını yanıtlayan Yıldırımtürk, altın fiyatlarının yükselmesi ile kar amaçlı altın satışına olan talep artarken, alımın ise talep görmediğine dikkat çekti. Bu durumun Darphane’nin haftalık 1 ton civarında bastırdığı Cumhuriyet altını çeşitlerini 70-80 kilograma düşürmesinden de görülebildiğinin altını çizen Yıldırımtürk, "Bu da altına talebin olmadığını gösteriyor" dedi.

EURO BÖLGESİNDE ALTIN FONLARINA TALEP SÜRÜYOR
Altın fiyatlarında, yatırım bankalarının fon hareketlerinin etkili olduğunu belirten Yıldırımtürk, özellikle Euro bölgesindeki yatırımcıların bu ülkelerdeki tahvil ve bonolara itibar etmeyip, altın fonlarına yöneldiği değerlendirmesinde bulunarak, "Bu talep halen devam ediyor" dedi. Altın fiyatlarının bu alışların kesilmesi ile gerileyebileceği öngörüsünde bulunan Yıldırımtürk, IMF’nin yeni bir 200 ton altın satması, hatta alınan duyumlara göre Avrupa’daki Merkez Bankaları’nın da altın satışına başlaması halinde altın fiyatlarının düşebileceği tahmininde bulundu. Yıldırımtürk, "Arz cephesi bu şekilde genişlerse altın fiyatlarında girilemeye neden olabilir" dedi.

ALTIN BU SEVİYEDE KALIRSA 1300 DOLARI, IMF ALTIN SATAR VE KRİZ DİNERSE 900 DOLARI GÖRÜR
İki gün içerisinde tarihi zirve yaparak ons fiyatı 1248 dolardan, 1250 dolara ulaşan atının bu seviyede kalması halinde ilk etapta 1260 dolar, daha sonra 1300 dolara gidebileceği tahmininde bulunan Yıldırımtürk, "Avrupa Merkez Bankaları ve IMF’nin altın satma olasılığı olursa o zaman da çok sert bir düşüş bekliyoruz. Bu gerçekleşirse ons fiyatı 1170 dolara, daha sonra 1150, sonra 1100 dolara gerileyebilir. Avrupa’da bu krizin etkileri sakinleşir ve düzelme eğilimi görülürse ki zamanı kestirmek çok zor o zamanda altın ons fiyatı 900 dolarlara geri çekilebilir" değerlendirmesinde bulundu.

ALTIN FİYATINI GÖREN, "YÜKSELMİŞ DEĞERLENDİREYİM" DİYOR
İç piyasada ise altın talebinde 2009’un ilk çeyreğini hatırlatan bir seyir olduğunu, o dönemde 24 ayar altının gram fiyatının dış piyasaların etkisi ile 54 TL’ye yükseldiğini ve halktan yoğun yastık altı satışı olduğunu dile getirerek, "O zamanki satış, krize borçlu yakalanan bireylerin satışıydı. Bu hurda altınların rafine edilmesi ile toplam 140 ton altını yurt dışına ihraç edilmişti" dedi. Dün ise 1250 dolara çıkan ve hafta sonu kapanışta uluslararası piyasalarda onsu 1233 doları gören altın fiyatlarının, iç piyasaya satış ağırlıklı bir hareket getirdiği bilgisini veren Yıldırımtürk, "Satıcılar ağırlıklı ama bu seferki satıcılar kar amaçlı satış yapıyorlar. Borç ödemek için değil. Türk halkı, "Avrupa’da finansal kriz var, gidip altın alayım" demek yerine, "Aman altın yükselmiş bunu değerlendireyim" diyor" dedi.

ALTIN FİYATLARI UZUN SÜRE YÜKSEK KALAMAZ
Altın fiyatının bu seviyelerde kalmasını ise beklemediklerini vurgulayan Yıldırımtürk, "Hala fiziki talep yok. Dolayısı ile fiziki talep ile desteklenmeyen altın fiyatının uzun süre yüksek kalması mümkün değil" dedi. Altın talebindeki durgunluğun Darphane’nin haftalık üretiminden de görülebildiğine işaret eden Yıldırımtürk, "Darphane haftalık 1 ton civarında Cumhuriyet altın çeşitlerinin basımını yaparken, bu da sıralarda 70 -80 kilogram haftalık üretimi yapıyor. Bu da talebin olmadığın gösteriyor" dedi.(ANKA)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler