FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Marmarabirlik'ten Avrupa'ya zeytin çıkarması!

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Avrupa’da 11 bayi ile çoklu bayilik sistemine geçti.

Marmarabirlik'ten Avrupa'ya zeytin çıkarması!

Yurtiçi ve yurtdışı satışlarında geçen yılın ilk üç aylık dönemine göre yüzde 30 artış kaydeden Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), Avrupa’da 11 bayi ile çoklu bayilik sistemine geçti. Bursa'da Gemlik, Mudanya, Orhangazi ve İznik, Balıkesir'de Erdek, Edincik ve Marmara Adası ile Tekirdağ'da Mürefte'de bulunan sekiz kooperatifi kanalıyla alım yapan Marmarabirlik, Avrupa’ya yaptığı ihracatta yapısal değişikliğe gitti. Tek bayilik sistemini kaldırdıklarını ve 11 bayi ile çoklu bayilik sistemine geçtiklerini ifade eden Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Bunun yanında 42 ülkeye ihracat yapılmakta olup, ihracat hedefimizi 6 bin 500 ton olarak belirledik. İlk üç aylık periyotta, ihracat miktarımızın yüzde 85 oranında artmış olması, toplamda 30 milyon dolar ihracat hedefimize ulaşacağımızı ve yapılan kritik hamlenin ne kadar doğru olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

Marmarabirlik’in yurtiçi ve yurtdışı satışlarında, geçen yılın ilk üç aylık dönemine göre yüzde 30 artış olduğunu ve 8 bin ton seviyelerine ulaştığını vurgulayan Asa, rekor tutarlı ödemelerinin tamamını kredi kullanmadan, Marmarabirlik’in öz kaynaklarından gerçekleştirdiklerini söyledi. Ortakların geçtiğimiz yıldan kalan 4.5 milyon lira tutarındaki kredi borçlarının ertelendiğini ifade eden Hidamet Asa, uzun bir aradan sonra önceki yıl başlatılan ürün vadeli gübre satışlarının devam ettiğini, bugüne kadar yaklaşık 6 milyon lira tutarında kredi kullandırıldığını belirtti. Asa, zirai ilaç ve gübre alımları için tahsis edilen ve en alt limiti 600 lira olarak belirlenen kredi limitlerine ilave olarak, borcu ertelenen ortaklar da dahil olmak üzere 500 lira daha seyyanen ek kredi limiti tahsis edildiğini söyledi.

Kampanya döneminde 45 bin ton zeytin aldı
500 bin metrekaresi açık, 150 bin metrekare kapalı alana sahip entegre tesisinde yılda 35 bin ton zeytin, günde 220 ton zeytinyağı, yılda 250 ton zeytin ezmesi işleme kapasitesine sahip bir birlik olarak öne çıktıklarını anlatan Hidamet Asa, zeytinleri tane iriliğine göre sekiz farklı isimle satışa sunduklarını dile getirdi. 2012-2013 kampanya dönemini 44 bin 500 tonluk zeytin alımıyla kapattıklarını hatırlatan Hidamet Asa, alımını gerçekleştirdikleri ürünlerin yüzde 50'sinin 190-260 kalibre aralığında en iri kalibrede olduğunu, geri kalan kısmının ise 260'tan 410 daneye kadar olan kalibrelerdeki ürünlerden oluştuğunu belirtti.

Marmarabirlik’in doğal yöntemlerle ürünü olgunlaştırdığını, zeytinin olgunlaşma süresinin de en az 8-9 ay arasındaki bir süreci kapsadığını vurgulayan Asa, birliğin geçen yıldan devrettiği stok miktarının yaklaşık 15 bin ton civarında olduğunu kaydetti. Zeytini iriliğine göre 225 farklı ambalajda, zeytinyağını ise Naturel Sızma ve Riviera tipleriyle 15 farklı ambalajda piyasaya arz eden Marmarabirlik’in ürün portföyünde, Karamürsel Tipi, Edremit Çizik, Domat Dolgulu, Domat Kırma, Domat Kokteyl, Dilimli Zeytin, Sofralık Siyah, Domat Yeşil, Edremit, zeytinyağı ve zeytin ezmesi gibi ürünler yer alıyor.

Express


En Çok Aranan Haberler