FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PİYASALAR OLUMSUZLUKLARI TAKMIYOR !

ABD'de açıklanan konut satışlarının ve büyüme rakamlarının iyi gelmemesi, ABD beklenen büyümenin olmadığını, ve işlerin beklenildiği gibi iyi gitmediğini gösteriyor. Böyle olunca da, başlaması beklenen faiz arttırımları da öteleniyor. Doğal olarak da , para bolluğu sürüyor.

Gördüğünüz gibi paranın dolaşımda bol olduğu ortamda, düşüşlere sebep olan her türlü kriz, sanki bitmiş gibi davranılabiliyor. Şimdi soralım Libya müdahalesi mi bitti? Tam tersi Türkiye'de opersyonun bir parçası haline geldi.

Peki Japonya'da deprem ve tusunami hasarları kapatıldı mı? Bunun hemen olması mümkün değil ama Japon Merkez Bankası piyasaları likiditeye boğunca, olumsuz etkileri ilk anda durdurmuş oldu.

İyi de Suudi korkusu ne oldu ? Ne olsun Kral 90 kusur milyar dolar dağıtma kararı aldı. Bu karara rağmen ciddi boyutta bir ayaklanma olmasını da anlaşılan bekleyen yok. Şuan için Suudi Arabistan 'a da krizin ulaşmasından pek de korkan yok.

Portekiz'in kredi notu iki basamak daha indirildi. Eh yani zaten bu notlar batmış bir ekonomiye fazlaydı.Piyasaların risk primi karşılığına doğru aşağı inmiş oldu.

TCMB süpriz munzam artışı var ama ! Tamam ya işte bu süpriz karar zaten o gün düşürmedi mi? Düşürdü.İşte oldu bitti. Bu konuda bir yazı yazacağım. Bu kararla krediler daralacak diyenler, eldeki parayı sabit düşünerek, ayrılan karşılık artışı nedeniyle kredi pastası olan oran düşecek diye düşünüyorlar. İyi de peki,yeni giren paralarla pastanın kendisi büyüyorsa, dağıtılacak oran azalmasına rağmen, tutar artarsa ne olacak ? İşte şuan da bu oluyor. Munzam ile mesela 100-tl nin 8 tl sini karşılık yapıyorsunuz. 92 tl.kalıyor. Ama piyasalara yeni bir 50 tl.daha giriyorsa, toplam 150 tl'nin %8 munzamı sonrası piyasada kalanın 138 tl.olabileceğini kimse görmüyor !! Ben de diyorum ki , işte bu süreç yaşandığı için,Merkez bankasının munzam kararları kredilerin daralması sonucunu doğurmayacak !!

Ama bizi çok ilgilendirecek BDP'nin sivil itaatsizlik kararı ve bu karar neticesinde, eskiden olsa sarsıntı yaratacak olan talepleri de mi ortamı bozmayak ! Görünen o ki şimdilik hayır. Neden peki ? Çünkü piyasalar böyle algılamak istiyor. Çünkü piyasadaki para bolluğu hala sürüyor.

Ama kimse bu işlere kanmasın. Bu kadar olumsuzlukla düşmediyse, artık geriye düşürecek sebep kalmadı diye kimse düşünmesin. Piyasa düşmek istediğinde sebebini kendi bulur. Tüm bu yukarıdaki her biri ayrı bir sebep olan , sorunlar yumağını takmayan piyasalar yolda geçen arabanın lastiği patladı diye de bahane yapıp düşebilir ! Şimdilik aylardır anlattığım gibi, piyasalar zaman zaman sadece düzeltmeler yapıyor. Sonra yine yola devam ediliyor. ABD'de faizlerin artış sürecine girmesi ve birkaç puan artması sonrasında işler değişebilir. Ama ona da zaman var.

Ama şuan para bol. Türkiye'de ise herkesten daha da bol. Özellikle dikkat çektiğim bölgedeki karışıklıkların , civar ülkeler için en güvenli liman olarak bizim görülmemiz Türkiye'ye çok ciddi para girişlerine sebep oluyor.

Tabii bir de, biz munzamlarla bizim bankaların kârları % 25 düşecek düşecek diye hesap yaparken, yabancı değerlendirme kurumları ve fonlar ise, bu kararlarla Türk ekonomisinin risklerinin azaldığı ve bankalarının rasyolarının çok sağlamlaştığını söylemeye başlayacaklar. Bu kararlarla not arttırımı beklentileri bile artacak. Yani bize kötü gibi gelen, yabancılara gayet iyi etki olarak yansıyabiliyor.

Ben tüm bu yaşananalara karşılık, aylardır söylediğimde ısrarlıyım. Türkiye borsası ve ekonomisi uzun soluklu bir yükseliş dönemindedir. Bunun engellemek çok da kolay olmayacak diyorum. 2011 yılında da endeks 2010'yılındaki seviyelerin çok üstünü görecek diye bekliyorum. Ama arada bu dalgalanmaları yaşatacaklar ki, ulaşılan seviyeleri çok yukarı çekmeden de , elde ettikleri karları görülen seviyelerin çok daha üstüne denk getirecekler. Önemli olan , bu dalgalanmaları doğru okuyup, arada yem olmamak. Biz şimdilik bu oyunun yemi olmadık. Umarım aynı aynı performansı sürdürmeye devam ederiz.

Piyasaların destek ve dirençeleri Destek- Direnç menüsünde yer alacaktır.

İyi hafta sonları dilerim.

Sitemizin ana sayfasındaki reklamda , sizler için sunulan avantajları gödünüz mü ?

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler