FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsada alınabilecek 10 hisse

Kasım ayında Kurban Bayramı sebebiyle bir hafta tatil olacağına işaret eden borsacılar, önümüzdeki günlerde borsadaki trendi yine FED toplantılarının belirleyeceğini düşünüyor. Bu hafta yapılacak FED toplantısında piyasa beklentilerinin çok altında ya da üstünde bir sonuç çıkmaması halindeyse endeksin mevcut seviyelerinde salınmaya devam edeceği öngörülüyor.

Ancak uzmanlar, borsada "doğru kağıt" ve "doğru zamanlama" ile her zaman alım yapılabileceğini düşünüyor. Bu doğrultuda, endeksin gevşeme eğiliminde olduğu bu dönemden yararlanmak isteyenler için piyasanın önde gelen uzmanlarından "alım" yapılabilecek hisseleri belirlemelerini istedik.

Yatırımcılara 10 hisse öneren uzmanlar, önerme gerekçelerinin yanı sıra alım yapılabilecek seviyeleri de belirlediler.

İşte uzmanların önerdiği hisseler:*****

Baki ATILAL / Turkish Yatırım Araştırma Müdürü
KARDEMİR İÇİN "ALIM" ÖNERİYORUZ
Kardemir: Kardemir 2010 yılı ikinci çeyreğinde 35.8 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin FAVÖK’ü ise 35 milyon TL olarak gerçekleşti. Çeyreksel bazda artan çelik fiyatlarına bağlı olarak şirketin finansallarında bir iyileşme görülüyor. Kardemir yıl sonunda 100 milyon TL net kar hedefliyor.

Bu rakama ulaşılması durumunda şirketin değerleme rasyolarının oldukça cazip olacağını düşünüyoruz. Öte yandan Kardemir, Akfen’le 10 milyon euro değerinde, 22.5 MW (megavat) elektrik üretim kapasitesi bulunan bir enerji üreticisi satın alınması için anlaştı. Önümüzdeki 5-10 yılda İran, Suriye ve Irak’ta yüksek miktarlı ray ihtiyacı olması bekleniyor. Bölgenin tek üreticisi konumundaki Kardemir’in de bölgede söz sahibi olması kaçınılmaz.

Yıllık 1 milyon 300 ton civarında üretim kapasitesi olan şirket, dördüncü yüksek fırınını da yapıyor. Fırının tamamlanmasıyla şirket kapasitesi 1 milyon 800 tona yükselecek. Kardemir, hızlı tren makası fabrikasının da temelini attı. Ayrıca Çin’le yapılan son anlaşmalar doğrultusunda 7 bin km’lik hızlı tren demiryolu ağının yapılması planlanıyor. Bölgenin en önemli demiryolu ray tedarikçisi olan Kardemir’in de 10 yılda tamamlanması beklenen bu projede yer almasını bekliyoruz. Uluslararası benzer şirket çarpanı analizimize göre hisse başı fiyatını 0.84 TL olarak hesaplıyoruz. Mevcut seviyelerine göre şirket hisseleri yüzde 14.3 oranında iskontolu işlem görüyor. Hisse için mevcut seviyelerden "alım" öneriyoruz.*****

Halk Bankası: Güçlü temettü gelirleri, azalan takipteki kredi karşılıkları ve takipteki kredilerden yapılan tahsilatlar, Halkbank’ın karlılığını olumlu etkiliyor.

Artan ücret ve komisyon gelirleri ile kontrol altında tutulan faaliyet giderleri sayesinde bankanın ikinci çeyrek karlılığı ilk çeyrek düzeylerini korudu. Halkbank’ın kredi portföyünün ağırlığını riskli KOBİ kredileri oluştursa da bu segmentteki takipteki alacak oranı sektörün altında.

Diğer taraftan, kredilerdeki yeniden yapılandırmayla birlikte yeni takipteki alacak girişinin azalmasını bekliyoruz. Güçlü kredi ve aktif büyümesi sayesinde toplam varlıklar, yılın ilk yarısında geçen yılın eş dönemine göre yüzde 22.3 ve bir önceki çeyreğe göre yüzde 7.3 arttı.

Bu gelişmenin bankayı net faiz marjındaki ani ve ciddi daralmalardan korumasını bekliyoruz.Toplam kredilerin içinde bireysel kredilerin payı yüzde 26.6 artışla yüzde 25 seviyelerine yükselirken, bankanın hedefi yüzde 33’lerde bulunuyor. Hisse için hedef fiyatımız 16.20 TL. Yüzde 10.2 yükselme potansiyeli taşıyan banka hisselerinde alım için 14.00-14.50 seviyeleri beklenebilir.*****

Çelebi Hava Servisi: Şirket, ikinci çeyrek finansallarında 7 milyon TL net kar açıkladı. İkinci çeyrekte hizmet verdiği uçak sayısı, Temmuz 2009’da başlayan Hindistan operasyonlarının da etkisiyle yıllık bazda yüzde 14 artış gösterdi. Çelebi, Hindistan’da 12 bin 520 uçağa yer hizmetleri verdi.

Yer hizmetleri gelirleri de yüzde 15 artarak 68 milyon TL’ye yükseldi. Şirketin bu yılın başında Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yer hizmetleri faaliyetlerine başlaması, geçen yılın sonunda sözleşmenin sona ermesiyle bazı havalimanlarında Türk Hava Yolları’na sağlanan hizmetlerinin kaybedilmesinin etkisini azaltıyor.

Güçlü nakit yaratabilme gücü, Çelebi’ye yeni satın alma fırsatlarını değerlendirebilme imkanı veriyor. Öte yandan yüksek temettü politikası da şirketi cazip kılan diğer bir etmen. Çelebi hisseleri için hedef fiyatımız 22.00 TL. Alım için hisse senedi fiyatında 18.40-19.90 bandı beklenebilir.*****

THY: 2010’un ikinci çeyreğinde 159 milyon TL net kar açıklayan şirketin operasyonel sonuçları beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Dokuz aylık trafik verileri büyüme hızında biraz yavaşlamaya işaret etse de yolcu başına gelirlerde ve uçak doluluk oranlarında devam eden artış, talep ve fiyat ortamının iyileşmekte olduğunu gösteriyor.

Filoya dahil olacak çift koridorlu ve uzun menzilli uçaklarla hem doluluk oranının artması hem de büyümenin devamı sağlanacak. Ekim ayında mevsimsel etkiden dolayı zayıflama görünse de bunun kasım ayında bayram nedeniyle yüksek oranda telafi edilmesini bekliyoruz. THY’nin hem dikey hem de yatay büyümeye devam etmesi, mevcut 152 uçağına 89 siparişin eklenecek olması ve yurtdışındaki 130 uçuş noktası, şirket için olumlu beklentilerimizi destekliyor.

Gelişen ülkelerde destinasyonlar açma yolunda önemli adımlar atması, büyük uçaklarla Atlantik ötesinde pazar payını artırması da önemli. 2010 yılını 30 milyon yolcuyla tamamlamasını, 2011’de ise bu sayının yüzde 20 büyümesini tahmin ediyoruz. Büyüyen filo ve yeni hatlar, ciroya olumlu katkıda bulunacaktır. Revize ettiğimiz değerler ve uluslararası benzer şirket çarpanlarına göre THY hisseleri için hedef fiyatımız 7.15 TL. Alım yapmak için 5.60-5.85 bandı beklenebilir.*****

Tekfen Holding: Holding, yılın ikinci çeyreğinde 40 milyon TL net kar elde etti. Bu rakam önceki çeyreğin yüzde 40 altında olmasına karşılık, geçen yılın eş dönemine göre yaklaşık 6 katlık artışa işaret ediyor. Çeyrek bazlı gerilemenin nedeni ise tarım sektöründeki mevsimsellik ve taahhüt segmentindeki zayıflık.

Yıllık artışın nedeni ise net finansal giderlerdeki yükselişe rağmen faaliyet gösterdiği tüm segmentlerdeki operasyonel karlılığının artması. Tekfen Holding, ilk yarıyıl sonuçlarından sonra 2010 yılı hedeflerinde revizyona gitti. İnşaat işinde ciro bir miktar geri çekilirken, tarımsal sanayi iş kolunda beklenen gelir, fiyatlardaki artış beklentisine paralel olarak yukarı çekildi.

Her iki değişimle yıl sonu satış beklentisi gerilerken, FAVÖK beklentisi tarımsal sanayide artan karlılık nedeniyle yukarı yönlü revize edildi. Şirketin açıkladığı net kar ve operasyonel karlılık beklentilerimizin üzerinde olduğundan, Tekfen hisseleri için hedef fiyatımızı 7.15’e yükseltiyoruz. Holdingde tarımsal sanayi kolunun satış gelirlerinin bu yıl dolar bazında yüzde 25 artmasını ve düşük baz etkisi nedeniyle finansal performansı olumlu etkilemesini bekliyoruz. Holding hisselerinde yüzde 15.3 yükselme potansiyeliyle alım yapmak için 5.90-6.00 bandı takip edilebilir.*****

Adem ÖZEN / Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni
AYEN ENERJİ’DE KÂRLILIK SÜRECEK

Ayen Enerji: Halka açık enerji şirketleri arasında 257 MW kurulu gücüyle dikkat çekiyor. Şirketin kapasite dağılımının yüzde 84’ünün yenilenebilir enerji kaynakları olan HES + RES’den oluşması ve sadece yüzde 16’lık bölümünün fosil yakıt olması, Ayen Enerji’yi sektördeki diğer şirketlere göre karlı ve avantajlı konuma getiriyor.

Ayrıca şirketin toplam gücü 104 MW olan ve devam eden iki rüzgar, bir HES yatırımının 2012 yılında devreye girecek olması da daha yüksek nakit akışına ulaşmasına imkan verecektir. İlk beş ayda gerileyen DUY (Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği) fiyatlarının mevsimselliğe de bağlı olarak tekrar toparlanarak yükselişe geçmesi ve ilk yarıda alınan yüksek yağışların beslediği HES’lerde artan üretim, şirketin üçüncü çeyrek faaliyetlerine pozitif etkide bulunacaktır. Ayen Enerji’nin 2010’un ilk yarısında faaliyet karı ve net karı, önceki yılın eş dönemine göre belirgin şekilde arttı.

Bu karlılığın yıl sonuna kadar devam edeceğini tahmin ediyoruz. Sanayide görülen canlanma, gelecek yıllarda azalan ivme ve ortadan kalkan dönemsellik etkisine bağlı olarak yüzde 11’lik ilk yarı büyümesinin sürdürülmesini bekliyoruz. Türkiye Elektrik İletim A.Ş’nin katkılarıyla desteklenen elektrik tüketim tahminleri, enerji şirketleri açısından uzun vadede pozitif olmaya devam ediyor. Yapılmakta olan yatırımlara rağmen her yıl yaratılan 20 milyon doların üzerindeki FAVÖK ve 30 milyon dolar net kar hissenin cazibesini artırıyor. 408 milyon dolarlık hedef piyasa değerinin işaret ettiği yüzde 48’lik yükseliş potansiyelini göz önünde bulundurarak Ayen Enerji hisseleri için "alım" öneriyoruz. Hedef fiyatımız 4.88 TL. Hisse senedinde alım yapmak için 3.10 TL’ye gerilemesi beklenebilir.*****

Pınar Et ve Un: Son yıllarda eğitimli nüfusun markalı paketlenmiş ürünlere doğru eğilimi ve kadınların iş hayatına katılımdaki artış, hazır ürünlere yönelimi artırdı.

Bu çerçevede marka bilinirliliği ve güvenilirliğiyle ön planda olan, dondurulmuş ürünlerde yüzde 50’nin, işlenmiş gıdalarda ise yüzde 20’nin üzerinde pazar payı olan Pınar’ın, bu unsurlardan uzun vadede olumlu etkilenmesini bekliyoruz. Şirket hisseleri teknik açıdan her ne kadar tarihi zirvesinde olsa da fiyat/kazanç, piyasa değeri/defter değeri, FAVÖK gibi rasyolara göre oldukça uygun ve cazip seviyelerden işlem görüyor.

Pınar Et ve Un’un ekonomik krizlerde konservatif olan gıda sektöründe yer alması, diğer pozitif yönünü oluşturuyor. Son 3-4 aydan bu yana et fiyatlarında yaşanan artışın da kar marjlarına olumlu yansıması bekleniyor. 228 milyon dolarlık hedef piyasa değerine göre hala yüzde 17 yükseliş potansiyeli taşıması, hisseye yatırım için önemli bir unsur. Hisse için hedef fiyatımız 7.55 TL. Alım yapmak için 6.25 TL’ye gerilemesi beklenebilir.*****

İş GYO: 2006-2009 yılları arasında portföyüne kattığı Üsküdar, Kartal ve Tuzla arazileri üzerinde gerçekleştireceği gayrimenkul projelerinin şirkete artı değer katmasını ve hisse performansını pozitif yönde etkilemesini bekliyoruz.

İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisselerinin portföy değer tablolarına göre yüzde 34, defter değerine göre de yüzde 12 iskonto taşıması dikkat çekiyor. Öte yandan, yurtiçindeki toparlanma sürecinin devam edeceğini, bunun da şirkete olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Yılın ilk yarısında yüzde 15 oranında büyüyen inşaat sektörünün gayrimenkul yatırımlarını tekrar hareketlendireceğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda şirket hisseleri portföylerde uzun vadeli olarak bulundurulmalı.

İş GYO hisselerinde yüzde 49 yükseliş potansiyeliyle hedef fiyatımız 2.76 TL. Alım yapmak için 1.80 TL’ye gerilemesi beklenebilir.*****

Seyfullah ESEN / A Yatırım Araştırma Müdürü
POAŞ HİSSELERİ UZUN VADELİ ALINABİLİR

Petrol Ofisi: Doğan Holding, Petrol Ofisi’nde (POAŞ) bulunan yüzde 54.17 payını, ortağı olan Avusturya merkezli OMV’ye 1 milyar euro bedelle sattığını açıkladı.

Yapılan anlaşmaya göre, Petrol Ofisi’ne en az 489.2 milyon dolar temettü dağıtma şartı getirildi. Şirketin OMV’ye satış fiyatı, temettü hariç hisse başına 6.32 TL’ye karşılık geliyor. OMV’nin şirkette hakim ortak olmasıyla birlikte söz konusu fiyat üzerinden çağrı zorunluluğu doğabilir. Petrol Ofisi’nin OMV’ye satış fiyatı ve ödenecek temettü bazında tüm değeri 3 milyar 55 milyon dolara karşılık geliyor. 2006 yılında şirketin yüzde 34’ünün OMV’ye 1 milyar 54 milyon dolar satıldığı göz önüne alınırsa, o dönemde 3 milyar 100 milyon dolar olan tüm şirket değerine yakın bir rakam ortaya çıkmış oldu. Petrol Ofisi’nin ödeyeceği nakit temettü, güncel kurlarla hisse başına 1.20 TL’ye karşılık geliyor.

Bu paralelde Petrol Ofisi’nin satış fiyatı temettü dahil hisse başına 7.52 TL. Hisse haber öncesi günü 6.75 TL’den kapatmıştı. Satışın gerçekleşmesiyle birlikte OMV’nin payı yüzde 95.75’e yükselmiş olacak. Şirket hisseleri Doğan Grubu’nda bulunduğu sürece 2004 yılından itibaren İMKB-100 Endeksi’nin yüzde 30 altında performans göstermişti. Satış sürecinin bitmesiyle birlikte Petrol Ofisi’ne ilişkin olumlu haber akışının artmasını bekliyoruz. Hissede önümüzdeki bir yıllık süreç için hedef fiyatımız 9.00 TL. Yüzde 25 getiri öngörüsüne bağlı olarak bu seviyelerden uzun vadeli "alım’ yapılabilir.*****

Ülker Bisküvi: Şirketin İMKB’deki piyasa değeri 903 milyon dolar seviyesinde. Ülker Bisküvi’nin ayrıca BİM’de yüzde 12 payı bulunuyor. Bu da BİM’in 5 milyar 232 milyon dolarlık piyasa değerinde 627 milyon dolarlık iştirak değerine işaret ediyor.

Şirketin İMKB’de halka açık küçük iştiraki (Sağlam GYO) ile birlikte toplamda 636 milyon dolarlık satılabilir finansal varlığı var. Ülker Bisküvi’nin güncel fiyat/kazanç oranı 10.6. Ancak iştirak değerleri düzeltilmiş fiyat/kazanç oranı 5.4 gibi oldukça cazip bir seviyede bulunuyor. Şirket, Eylül 2010 sonunda kağıt ambalaj şirketi Tire Kutsan’daki yüzde 1.94’lük payını 23.2 milyon dolar bedelle sattı. Ülker Gıda için 2010 yılı dokuz aylık net kar beklentimiz 23.2 milyon dolarlık iştirak satış karı hariç 90 milyon TL. İştirak satışını da net karına yansıtması paralelinde daha yüksek bir rakam söz konusu olabilir.

Sonuç olarak Ülker Bisküvi’yi düşük piyasa çarpanları, zengin iştirak değeri, iştirak satışı paralelinde nakit akışında güçlenme gibi gerekçelerle öneriyoruz. Ülker Bisküvi hisseleri için yüzde 29 getiri potansiyeliyle hedef fiyatımız 6.00 TL. Bu seviyelerden uzun vadeli "alım" yapılabilir.*****

Ahmet DEDEHAYIR / Arma Capital Management Yönetim Kurulu Başkanı
"Çıkışı zamanında yakalayamayanlar beklesin"

Borsanın bundan sonra en fazla yüzde 15 daha yukarı gitme potansiyeli var. Ama olası düzeltmede en az yüzde 25 aşağıya gerileyecektir. Dolayısıyla borsanın çıkışına zamanında takılamayanlar bu seviyelerde biraz uzak durmalı. Ben şahsen yeni pozisyon açmak için düzeltmeyi beklemek taraftarıyım. Çünkü en az yüzde 25 aşağılardan alım yapmak çok daha karlı olacaktır. Yatırımcılar doğru zamanı beklerken parasını mevduatta değerlendirebilir.

Eğer uzun vadeli alınabilecek ve temeli çok sağlam bir hisse senedi yoksa bu seviyelerden borsaya girmek çok riskli. Tabii FED’in 3 Kasım’da yapacağı toplantı da piyasalar açısından belirleyici olacak. Toplantıdan piyasaların beklentilerin çok altında ya da üstünde bir sonuç çıkmaması halinde endeks mevcut seviyelerinde salınmaya devam eder. Ve yılı bu seviyelerin yüzde 5 altında (65 bin) ya da üstünde (75 bin) arasında kapatır. Beklenen ciddi düzeltme ise önümüzdeki yılın ilk üç ayında olur.

Bu arada, borsa bir düzeltme yapıp düşecekse bankalarla düşecek. Yükselecekse de bankalarla yükselecek. Bu nedenle banka hisseleri her zaman yakından takip edilmeli.

(İDİL TARAKLI / PARA)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler