FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kriz bitti mi?

ABD'de ekonomisitler ikiyi bölündü. Bir bölümü 'alınan yeni tedbirlerin ekonomiyi kurtaracağını ve krizin dip seviyesine yakın olduğu' görüşünü savunuyor. Kriz kahini olarak bilinen Roubini gibi düşünen ekonomisitler ise oldukça karamsar bir tablo çiziyor.

Ancak, ABD'de bankaların ilk çeyrek bilançolarında kar açıklayacak olmasının getirdiği iyimserlik borsalarda hızlı yükselişe neden oluyor. Olumlu gelişmelere destek veren Dow Jones Endeksi, uzun bir aradan sonra 8 bin puanı üzerine çıktı.

Krizin bitmediğine inanlar cephesinde yer alan Morgan Stanley başekonomisti ilginç tespitlerde bulundu. Richard Berner, biraz düzelen konut, üretim ve perakende satış verileriyle coşan piyasa iyimserliğinin üzerine bir kova soğuk su boşalttı.

Berner, yazdığı yorumda "Klasik derinlik ve genişlik ölçütleri bizim durgunluğun uzun süreceği ve görünen canlanmanın ılımlı olacağı görüşümüzü destekliyor" dedi.

Berner bu görüşüne kanıt olarak gerçek stoktan satış oranını gösterdi. 2001'de 1.43 ile zirve yapan bu oran üretici ve perakendecilerin son altı çeyrekte yoğun stok kullanımlarına karşın Ocak ayında 1.426'da bulunuyordu.

Berner, kredi piyasasında süren sorunların satış ve işe alma konularında gecikmelere yol açacağını ve "üretimden gelire ve harcamaya giden" döngüde aksamalara neden olacağını söyledi.

Morgan Stanley ekonomisti bu krizde tüm sektörlerin etkilenmesi nedeniyle bir sektördeki düşüşü diğerlerinin dengeleyemediğini, 2001'de ise teknoloji hisselerindeki düşüşün konut ve tüketim harcamaları ile karşılandığını kaydetti.

Makroekonomi danışmanlarının ABD için ilk çeyrek gayrısafi yurtiçi büyüme tahmini eksi yüzde 4.5 iken Berner bu oranı yüzde 6 olarak tahmin ediyor.

ABD BORSALARI DİBE VURDU
Goldman Sachs'ın Global Piyasa Enstitüsü Başkanı Abby Joseph Cohen ise, CNBC'ye yaptığı açıklamada, ABD hisse senedi piyasalarının dibe vurmuş gibi göründüğünü ve ülke ekonomisinde yılın ikinci yarısında toparlanma görülebileceğini ifade etti.

Cohen ayrıca, Goldman Sachs olarak S&P 500'ün yıl sonunda 900 puana yükseleceğini tahmin ettiğini de belirtti.

Express


En Çok Aranan Haberler