FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kripto para sahteciliği: Kripto para dolandırıcılığı hakkında dikkat edilmesi gerekenler

Günümüzde coin oyunları, bulut madenciliği ve sosyal medya platformları üzerinden kripto para dolandırıcılığı girişimlerinin yapıldığı görülür. Bununla birlikte çeşitli sahte uygulamalar ve sanal cüzdan platformları da kripto para kullanıcıları için tehdit oluşturur. Dolayısıyla kripto para dolandırıcılarının ne gibi yolları denedikleri ve bu suçun nasıl cezalandırıldığı hakkında bilgi sunulmalıdır. Böylelikle kripto para piyasasında daha güvenli bir şekilde işlem yapılabilecektir.

Kripto para sahteciliği: Kripto para dolandırıcılığı hakkında dikkat edilmesi gerekenler

Gün geçtikçe daha geniş bir kullanıcı kitlesiyle buluştuğu bilinen kripto para birimleri pek çok ülkede yaygın olarak kullanılır. Türkiye de özellikle Bitcoin ve Ethereum gibi popüler kripto para birimlerinin yüz binlerce kullanıcıya ulaştığı ülkelerdendir. Ancak kripto para dolandırıcılığı ihtimalinin dikkate alınmaması durumunda kullanıcıların çeşitli tehditlerle karşı karşıya gelmeleri olağandır. Dolayısıyla kripto para sistemine hakim olmak isteyen kişilere dolandırıcılardan korunmaları amacıyla ne gibi hususlara dikkat etmeleri gerektiği açıklanmalıdır. Bunlar arasında sahte uygulamalardan coin oyunlarına varan pek çok örnek mevcuttur.

Kripto para sahteciliği nedir?

Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Litecoin ve BNB gibi sayısız çeşidi olan kripto para birimleri günümüzde milyonlarca kullanıcıya sahiptir. Bu para birimlerinin özellikle yatırımcıların ilgi odağına dönüştüğü söylenebilir. Bununla birlikte kurumsal veya bireysel pek çok kullanıcısı bulunan kripto paraların e-ticarette de önemli bir yer tuttuğu belirtilmelidir. Bu bağlamda kripto para dolandırıcılığı üzerine araştırma yapılması ve söz edilen dijital ödeme sistemine temel kavramlara hakim olunarak giriş yapılması önerilir.

Dolandırıcılık yapan suçlular farklı kıymetler üzerinden plan oluşturabilir. Bu suçluların hedef kitleleri arasında kripto para kullanıcıları da yer alır. Özellikle günümüzde son derece popüler bir sistem haline gelen kripto para borsasında dolandırıcılara karşı dikkatli olunmasında fayda vardır. Nitekim kripto para piyasasında yaşanan gelişmeler ve büyümeler dolandırıcılar tarafından bir fırsat olarak algılanır. Yapılan bir araştırmaya göre 2021 senesinde dolandırıcıların 14 milyar dolar değerinde kripto para çaldığı bilinir. Söz edilen bu piyasaya adım atarken "Kripto para dolandırıcılığı nedir?" sorusuna yanıt almak isteyen kişilere sıralanabilen temel hususlar ise şu şekildedir:

  • Kripto para dolandırıcılığının sahte platformlar üzerinden yapılabildiği bilinir. Dolayısıyla sanal cüzdan oluşturulan ve kripto para satın alınan sitelere mutlaka dikkat edilmelidir.
  • Çekiliş fırsatı ve bulut madenciliği gibi yöntemlerle de birçok kişinin kripto parasını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabildiği söylenmelidir.
  • IOS veya Android cihazların uygulama marketlerinden indirilen tehlikeli kripto para uygulamaları da dolandırıcıların kullandığı hırsızlık yolları arasındadır.
  • Kripto para dolandırıcıları kimi durumlarda ünlü kişilerin sosyal medya profillerini taklit ederek de kimlik ve kripto para avına çıkar.
  • Kripto paralarının çalınmasının önüne geçmek isteyen kişiler şantaj ve tehlikeli para teklifi gibi durumlar karşısında da dikkatli olmalıdır.
  • Sosyal medya platformları kapsamında yer alan pompalama ve boşaltma oyunları da kripto para dolandırıcılarının hırsızlık yöntemleri arasındadır.

Kripto para dolandırıcılığı cezası nedir?

Pek çok kripto para kullanıcısı bu dijital ödeme ve yatırım sistemi kapsamında yer alan tehlikelerden korunmak ister. Bu bağlamda kripto para dolandırıcılığının bir suç olarak ele alınıp alınmadığı da sıklıkla araştırılır. Kripto para dolandırıcılığı için özel olarak hazırlanan bir ceza maddesi yoktur. Ancak bu suç çeşitli bilişim veya dolandırıcılık suçlarına dahil sayılır. Dolayısıyla kripto para üzerinden haksız gelir elde eden veya farklı kullanıcıların dijital paraları ile kimlik bilgilerini çalan kişiler ceza alır. Bu ceza bazı durumlarda para cezası olarak uygulanabilir. Daha ciddi boyutta olan kripto para dolandırıcılığı suçlarında ise suçlu kişilerin 3-7 yıl arası hapis cezasına çarptırılmaları söz konusu olabilir.

Türkiye'de kripto para dolandırıcılığı var mı?

Kripto para dolandırıcılığının hangi ülkelerde yaygın olduğu pek çok kişi tarafından sorgulanır. Bu bağlamda farklı dolandırıcılık suçlarında olduğu gibi kripto para dolandırıcılığının da birçok ülkede ortaya çıkabildiği belirtilmelidir. Nitekim Türkiye de özellikle Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Litecoin ve BNB gibi kripto para birimlerinin yaygın olarak kullanıldığı bir ülkedir. Bununla birlikte Türkiye’de gün geçtikçe kripto para sistemine yönelik olan çeşitli yasal düzenlemelerin yapılmasının gündeme getirildiği görülür. Dolayısıyla Türk kripto para kullanıcıları da sahte uygulamalara, şantajlara ve tehlikeli coin oyunlarına karşı dikkatli olmalıdır. Buna ek olarak kripto para alım-satım işlemlerinin yapıldığı sanal cüzdan platformları da bu sisteme adım atan kişilerin güvenilirliğinden emin olmaları gereken hususlardandır.

Kripto para dolandırıcılığı nereye şikayet edilir?

Kripto para dolandırıcılığına herhangi bir sosyal medya platformunda, uygulamada veya yüz yüze ortamda maruz kalınması muhtemeldir. Bu bağlamda kripto para sahteciliği dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan şikayet hususlarına değinilmelidir. Yani herhangi bir yolla kripto para dolandırıcılığına maruz kaldığını düşünen kişiler derhal emniyet birimlerine başvurmalıdır. Buna bağlı olarak ele alınan suçun hangi yolla işlendiğine yönelik bir tutanak hazırlanır. Böylelikle kripto parasının veya kimlik bilgilerinin çalındığını düşünen kişiler yargı önünde hakkını savunabilir. Bu sayede kripto para dolandırıcılarının tespit edilmesi ve suçlu bireylerin farklı kişileri kandırmalarının engellenmesi de mümkün hale gelir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler