FİNANS

ANALİZ-ABD Tarım Dışı İstihdam(Tera Yatırım) 2 Temmuz 2020

ANALİZ-ABD Tarım Dışı İstihdam(Tera Yatırım)
02/07/2020 16:50:36

    Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan Tarafından Hazırlanan
Analiz Raporu:
    "Haziran’da normalleşme koşulları işe dönüşü hızlandırdı…
    ABD’de Haziran ayında 3 milyon artması beklenen istihdam 4,8  milyon artarken, %12,3’e inmesi beklenen işsizlik %11,1 seviyesine  gerilemiş oldu. Verilerin ekonomilerin normalleşme süreci dahilinde  değerlendirildiğinde iyi görünüyor. İmalat sanayiinde artış devam  ediyor, Haziranda 356 bin kişilik artış söz konusudur. İstihdam  kazanımlarının çoğu özel sektörde, 4,767 milyonluk istihdam artışı  var. Bu da özel sektör firmalarında normalleşme sürecindeki işe geri  dönüşlerden kaynaklanmaktadır.
    İşsizlik oranının %11,1’e düştüğü ortamda katılım oranının %61,5’e  yükselmesi itibariyle daha fazla kişinin iş arayarak işgücü piyasasına  yeniden dahil olduğu görülüyor. Bu süreçte hesaplamalardaki  kopukluklar pandemi dönemindeki işten çıkarmalarda birçok kişinin  sadece işten değil, işgücünden de çıkması durumu olmuştu. Geniş  tanımlı olan uzun süreli işsizlikte de düşüş olumlu, %21,2’den %18’e  doğru gerileme var. Ortalama saatlik kazançlarda aylık bazda %1,7  düşüş ile gerileme devam etse de yıllık ücret enflasyonunda olağandışı  koşullar nedeniyle anomali devam ediyor, yıllık bazda %6,6’dan %5’e  düşüş var.
    Haziran’da ekonominin açılması ile beraber hızlanan bir işe dönüş  var. Normalleşme ne kadar devam ettirilebilirse, işe dönüş de o derece  hızlı olacaktır. Pandeminin devam edebileceğine dair işaretler ise bu  varsayımın en önemli riski, ancak işgücü piyasası iyileşmeye devam  etse bile eski istihdam havuzunun bir kısmı atıl kalacaktır. Trump  yönetimi, 600 USD’lik işsizlik yardımını kesmeyi değerlendiriyor,  çünkü birçok işçinin maaşından daha yüksek olan bu yardım devam ederse  işe dönüş olmaz diye düşünüyorlar. Temel olarak bu mantık iki yerde  tıkanıyor  birincisi bu zaten geçici bir yardımdı, ikincisi ise  işsizlik yardımını kestiğiniz herkesin işe dönmesinin garantisi yok."



                           ******

    Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı  sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri  tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer  alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize  uygun sonuçlar doğurmayabilir.

                           *******

    Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
    http://www.foreks.com
    http://twitter.com/ForeksTurkey