FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
BASIN BÜLTENİ-Re-Pie: Gayrimenkul Yatırım Fon büyüklüğü 8,5 milyar lira seviyesine ulaştı
26/02/2021 13:15:19

    Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından hazırlanan ‘Gayrimenkul
Sektör Raporu’ sektörün pandemi sürecindeki performansının yanı sıra  geleceğe dönük beklentilere ilişkin önemli verileri ortaya koydu. Pek  çok başka sektör gibi gayrimenkul sektörünün de pandemi koşullarından  etkilendiği belirtilen raporda, 2020 yılında belirsizlikler nedeniyle  yatırımcıların risk tercihlerine göre varlıklarını dağıtmasına olanak  tanıyan gayrimenkul yatırım fonlarına yöneldiğinin altı çizildi.
Raporda ayrıca, sektörün farklı segmentlerinde değişen iş modellerine  ve yatırımcının koşullara uygun şekilde dönüşen tercihlerine ve  beklentilerine dikkat çekiliyor.

    GAYRİMENKULÜN YENİ NORMALİNDE YATIRIM FONLARI VAR

    Hazırlanan raporla ilgili bir değerlendirme yapan Re-Pie Portföy
Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emre Çamlıbel, “Gayrimenkul sektörünün  bileşenlerinden konut, ofis, alışveriş merkezleri, lojistik ve  konaklama tesisleriyle birlikte gayrimenkul yatırım fonlarını bu  raporumuzda mercek altına aldık. Pandemi sürecinin bu bileşenler  üzerinde farklı farklı etkileri olduğunu görüyoruz. Özellikle konut  tarafında, kamu bankaları öncülüğünde gerçekleştirilen faiz indirim  kampanyası hem gayrimenkul geliştiricilerin stoklarını eritmelerini  hem de eski canlılığından uzak bir görüntü çizen konut piyasasının  dönemsel olarak olumlu bir performans sergilemesini sağladı. Ayrıca,  son yıllarda gelişen e-ticaretle birlikte lojistik merkezlerine talep  artarken kiralarda da bir artış görüyoruz. Ofisler, alışveriş  merkezleri ve konaklama tesisleri pandemi sürecinde zorluklar  yaşarken, bu dönemde gayrimenkul yatırım fonlarına ilgi yoğunlaştı.
Gayrimenkul Yatırım Fon büyüklüğü bir önceki çeyrek döneme göre yüzde
20 artış göstererek, 8,5 milyar TL seviyesine ulaştı. Eylül 2020 ile
Aralık 2020 arasında SPK tarafından 2 yeni gayrimenkul yatırım fonuna  kuruluş izni, 1 gayrimenkul yatırım fonuna ihraç belgesi onayı  verildiğini görüyoruz. Pandemi süreci devam ederken gayrimenkul  sektörünün “yeni normal” koşullarında kendini yeniden yapılandırdığını  gözlemliyoruz. Ülkemizdeki gayrimenkul yatırım eğilimi göz önüne  alındığında, belirsizliklerle dolu pandemi sürecinde yatırımcıların  risk tercihlerine göre varlıklarını dağıtmasına imkân tanıyan  gayrimenkul yatırım fonları 2020 yılında da öne çıktığı yorumunu  rahatlıkla yapabiliyoruz” dedi.

    2020’DE KONUT PAZARI YENİDEN CANLANDI

    Rapora göre, Türkiye’de 2020 yılında Aralık itibarıyla toplam
1.499.316 adet konut satışı gerçekleşirken, bunlar arasında ipotekli  konut satışı miktarı 573.337 olarak gerçekleşti. Konut sektörü, durgun  geçen 2018 ve 2019 yıllarını takiben, pandemi koşullarına ve ekonomik  daralmaya rağmen beklentilerin üzerinde bir performans ortaya koydu.
Kamu bankalarının kampanyaları ve konut faiz oranlarındaki düşüş son
10 yılın en yüksek senelik ipotekli konut satış hacmine ulaşılmasını  ve son iki yılın satışlarının üzerine çıkılmasını sağladı. Kamu  bankalarının kampanyaları hayata geçmemiş olsaydı senelik ipotekli  satışlar 350 – 400 bin adet  toplam satışlar ise 1,2 milyon adet  seviyesinde kalacaktı. Raporda ayrıca, kampanyaların etkisiyle konut  stokunda erime söz konusu olsa da hızla artan inşaat maliyetlerinin  yeni proje sayısında azalmaya ve orta vadede konut değerlerinde artışa  neden olduğu vurgulanıyor.

    OFİS KİRACILARI BİNA VE SEMT DEĞİŞTİRMEYE YÖNELDİ

    Türkiye Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi 2020 Aralık sonu  itibarıyla 177,19 puan seviyesinde gerçekleşti. Endeks, geçen senenin  aynı ayına oranla 35 puan artış gösterirken, aylık 2,53 puan artış  gösterdi. 2020 yılına 146,97 puan seviyesinde başlayan endekste, 12  aylık dönemde 30,22 puanlık bir artış yaşandı. Pandemi sürecinde,
İstanbul’da ofis pazarında, bazı bölgelerde görülen boşluk oran  artışlarının başka bölgelerdeki dolulukla kısmen dengelendiği  görülüyor. Bu durum, kiracıların daha uygun kiralar için bina ve bölge  değiştirmeyi tercih ettiğine işaret ediyor.

    YENİ NORMAL AÇIK HAVA AVM KONSEPTİNİN ÖNÜNÜ AÇABİLİR

    AVM Ciro endeksinin enflasyondan arındırılmamış verilerine göre,
Kasım 2020’de bir önceki yılın aynı dönemine göre sektörde yüzde 11  oranında daralma görüldü. Pandemi döneminde daha da büyüyen e-ticaret  hacmi, AVM sektöründeki rekabet, yapımı devam eden AVM’ler ve  alışveriş caddeleri bu alandaki rekabetin yeni belirleyici unsurları  olarak öne çıkıyor. Yeni dönemde AVM’lerin alışverişten çok eğlence  odaklı bir yapıya dönüşmesi, özellikle yaz döneminde açık hava
AVM’lerin sayısının hızla artması mümkün görünüyor.

    E-TİCARET İLE ŞEHİR LOJİSTİĞİ ARTTI, TESİS KİRALARI DA YÜKSELDİ

    2020 yılı ikinci yarısında, diğer sektörlere kıyasla pandeminin  olumsuz etkilerinin en az yaşandığı piyasa lojistik pazarı oldu.
Endüstriyel tesislerde üretimin yavaşlamasına ve yer yer durmasına  karşın, bu dönemde e-ticaretin artmasıyla özellikle şehir lojistiği  tesislerine olan talep arttı.  Artan taleple birlikte kiralar TL  bazında yükseldi. 2021’de de salgının etkisiyle boşluk oranlarındaki  düşüşlerin devam edeceği ve buna paralel olarak metrekare başına TL  bazında kiraların yükseleceği öngörülüyor.

    OTEL İNŞAAT RUHSATLARI AZALIYOR

    Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan elde edilen verilere göre 2019  yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye’ye gelen toplam yabancı ziyaretçi  sayısı yaklaşık olarak 18,4 milyon olurken, 2020 yılının üçüncü  çeyreği için bu değerin 4,4 milyon olduğu gözlemlenebiliyor. 
Belediyeler tarafından otel ve benzeri binalara verilen yapı  ruhsatlarının 2019 yılında bir önceki yıla göre, yüzde 42 azaldığı ve  yapı kullanma izin belgelerinin 2019 yılında bir önceki yıla göre,  yüzde 12 azaldığı gözlemlendi. 2020 yılında Eylül itibarıyla verilen  yapı ruhsatı 485, yapı izin belgesi 388 adettir. Veriler  doğrultusunda, salgının olumsuz etkilerinin en çok yaşandığı  sektörlerden biri olan turizm sektörün geleceği salgın sürecinin  şiddetine ve süresine paralel şekilleneceği tahmin ediliyor.

    GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARI YÜZDE 20 BÜYÜDÜ

    31 Aralık 2020 sonu itibarı ile, SPK tarafından yetkilendirilen 23  portföy yönetim şirketinden 7’si sadece Gayrimenkul Yatırım Fonu  kurmak üzere, yine 7’si hem Gayrimenkul hem Girişim Sermayesi Yatırım
Fonu kurmak üzere yetkilendirildi. Bu portföy yönetim şirketlerinin  yönetiminde bulunan, ihraç dönemi devam eden veya ilk defa yatırım  yapmış olanlar dahil olmak üzere aralarında Re-Pie Portföy’ün de 8  fonu olmak üzere toplam 47 gayrimenkul yatırım fonu bulunurken, bu  fonların toplam büyüklüğü bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 20 artış  göstererek 8,5 milyar TL seviyesine ulaştı. Fonların yatırım  stratejisi incelendiğinde, fon adedine göre öne çıkan stratejiler  karma (yüzde38), konut (yüzde 24) ve ofis (yüzde 24) oldu.




    Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
    http://www.foreks.com
    http://twitter.com/ForeksTurkey