FİNANS

İSTANBUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. Fon Sürekli Bilgilendirme Formu 15 Aralık 2025

Fona İlişkin Bilgiler
Fonda Oluşan Karın Dağıtım Esasları
Fon da oluşan kâr, Fon un bilgilendirme dokümanlarında belirtilen esaslara göre tespit edilen katılma payının birim pay değerine yansır. Katılma payı sahipleri, paylarını Fon a geri sattıklarında, ellerinde tuttukları süre için fonda oluşan kârdan paylarını almış olurlar. Hesap dönemi sonunda ayrıca temettü dağıtımı söz konusu değildir.
Fona İlişkin Kamuyu Aydınlatma Esasları
YATIRIMCI KARARINI ETKİLEYEBİLECEK NİTELİKTEKİ BİLGİLERDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLERDE İZLENECEK YÖNTEMLER Fonun yatırım stratejisi, karşılaştırma ölçütü veya eşik değer, yatırım amacı, yatırım sınırlamaları, riskleri, katılma paylarının alım satımı, fona katılma ve fondan ayrılma şartları ile fon yönetim ücreti oranı ve risk limitlerinin artırılmasına ilişkin olarak KAP'ta ilan edilen bilgilerde değişiklik yapılabilmesi için yapılacak değişikliklere ilişkin duyurunun, değişikliğin yürürlüğe giriş tarihinden en az 30 gün önce fonun KAP sayfasında ilan edilmesi zorunludur. Şu kadar ki karşılaştırma ölçütü veya eşik değer, fon dönüşümleri haricinde sadece izleyen hesap döneminin başından itibaren geçerli olmak üzere değiştirilebilir.
Temel Alım Satım Bilgileri
Alım Satım Saatleri
Alım Satım Yerleri
Alınabilecek Asgari Pay Adedi
Nemalandırma Esasları
Diğer Önemli Bilgiler
Katılma Payı Alım Esasları: Yatırımcıların, belirlenen değerleme günü (her hafta Salı günü) saat 17:00 ye kadar verdikleri katılma payı alım talimatları ilk hesaplamada bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. Değerleme günün saat 17:00 den sonra iletilen talimatlar takip eden ilk değerleme gününden sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen değerlemede bulunan pay fiyatı üzerinden yerine getirilir.
Alım Satıma Aracılık Eden Kuruluşlar ve Alım Satım Yerleri: Katılma paylarının alım satımı kurucunun yanı sıra kurucu ile katılma payı alım satımına aracılık sözleşmesi imzalamış olan Kurumlar tarafından yapılacaktır. Bu kurumların unvanı ve iletişim bilgileri aşağıda yer almaktadır.
1
Alım talimatının karşılığında tahsil edilen tutar o gün için yatırımcı adına nemalandırılmak suretiyle bu belirlenen esaslar çerçevesinde, katılma payı alımında kullanılır.
Fon katılma payları sadece Kurul düzenlemelerinde tanımlanan nitelikli yatırımcılara satılabilir.
Alım Bedellerinin Tahsil Esasları: Alım talimatının verilmesi sırasında, talep edilen katılma payı bedelinin Kurucu tarafından tahsil edilmesi esastır. Alım talimatları pay sayısı ya da tutar olarak verilebilir. Kurucu, talimatın pay sayısı olarak verilmesi halinde, alış işlemine uygulanacak fiyatın kesin olarak bilinmemesi nedeniyle, katılma payı bedellerini en son ilan edilen satış fiyatına %5 (yüzdebeş) ilave marj uygulayarak tahsil edebilir. Ayrıca, katılma payı bedellerini işlem günü tahsil etmek üzere en son ilan edilen fiyata marj uygulanmak suretiyle bulunan tutara eş değer kıymeti teminat olarak kabul edebilir.
Unvan İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. İletişim Bilgileri İş Kuleleri Kule 2 Kat 13 4.Levent İSTANBUL 0212 350 20 00
Performans Ücreti: Kurucu, her yılın son değerleme günü ilgili yatırımcının fon katılma paylarını elde tutma süresi boyunca (veya en yakın yılsonundan itibaren) hesaplanacak KYD 1 Aylık Gösterge Mevduat Endeksi TL getirisi ile gerçekleşen fon getirisi arasındaki fark üzerinden %20 (yüzdeyirmi) performans ücretini tahsil eder. Hesaplamalarda, "FİFO- İlk Giren İlk Çıkar" yöntemi izlenir. Performans ücretine ilişkin esaslara fonun KAP sayfasında yayımlanan Performans Ücreti Esasları ndan ulaşılabilir.
Talimatın tutar olarak verilmesi halinde ise belirtilen tutar tahsil edilerek, bu tutara denk gelen pay sayısı fon fiyatı açıklandıktan sonra hesaplanır. Alım talimatının karşılığında tahsil edilen tutar o gün için yatırımcı adına nemalandırılmak suretiyle bu belirlenen esaslar çerçevesinde, katılma payı alımında kullanılır. Yurt içi piyasalarda yarım gün tatil olması durumunda, alım talimatı izleyen ilk iş günü gerçekleştirilir.
GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Cumhuriyet Mahallesi İlkbahar Sokak No:1 Kat:3 Kartal İSTANBUL 0216 453 00 00
Katılma Payı Satım Esasları: Yatırımcıların, belirlenen değerleme gününden (her hafta Salı günü) 1 (bir) işgünü öncesi saat 17:00 ye kadar verdikleri katılma payı satım talimatları talimatın verilmesini takip eden ilk değerleme gününde bulunacak pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. Değerleme gününden 1 (bir) işgünü öncesi saat 17:00 den sonra iletilen talimatlar ilk değerleme gününden sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen değerlemede bulunan pay fiyatı üzerinden yerine getirilir. Diğer bir ifadeyle yatırımcı satış talimatını vermiş olduğu haftayı takip eden haftanın değerleme gününde açıklanan pay fiyatından yatırımını nakde çevirebilecektir.
BURGAN BANK A.Ş. Maslak Mah. Eski Büyükdere Cad. No:13 PK: 34485 Sarıyer İSTANBUL 0 212 371 37 37
Kurucu tarafından katılma paylarının Fon adına alım satımı esastır. Kurucu tarafından gerekli görülmesi halinde fon katılma payları kendi portföylerine dâhil edilebilir. Fon işlem günlerinin herhangi birinde fon katılma payı sahiplerinin iletmiş oldukları satım talimat tutarları, fon toplam değerinin %40 (yüzdekırk) ının üstünde olursa, Kurucu, konuya ilişkin olarak yönetim kurulu kararı alınması şartıyla, ilgili talimatların en fazla yarısını ait oldukları değerleme döneminde, geri kalan kısmını ise bir sonraki değerleme döneminde karşılama hakkına sahiptir.
ALTERNATİF MENKUL DEĞERLER A.Ş. Ayazağa Mah. Cendere Cad. No: 109M, 2D Blok Kat:3 İSTANBUL 0 212 315 58 00
Satım Bedellerinin Ödenme Esasları: Katılma payı bedelleri; talimatın değerleme gününden 1 (bir) işgünü öncesi saat 17:00 ye kadar verilmesi halinde talimatın verilmesini takip eden ilk değerleme gününü takip eden işlem gününde ödenir. Değerleme gününden 1 (bir) işgünü öncesi saat 17:00 den sonra iletilen talimatlar ilk değerleme gününden sonra verilmiş olarak kabul edilir ve izleyen değerleme gününde bulunan pay fiyatı üzerinden takip eden işlem gününde ödenir.
İNFO YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Mecidiyeköy Yolu Cd. V Paza No:14 Kat:8-9 34384 Şişli/İSTANBUL Telefon:02123192600 Fax:02123248426
Katılma paylarının fona iadesinde veya yıl içindeki son değerleme günü itibari fonun KAP sayfasında Performans Ücreti Esasları nda yayımlanan esaslar çerçevesinde yatırımcılardan performans ücreti tahsil edilir. Yurt içi piyasalarda yarım gün tatil olması durumunda, satım talimatı izleyen ilk iş günü gerçekleştirilir.
ŞEKERBANK T.A.Ş. Emniyetevler Mh. Eski Büyükdere Cad. 1/1A Kağıthane İstanbul Tel: 0212 319 70 70
ŞEKERYATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Büyükdere Cad. No:171 Metrocity A Blok K:4-5 Şişli İstanbul
TACİRLER YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Etiler Mah. Nisbetiye Cad. AKMerkez B3 Blok K:9 Beşiktaş İstanbul
TFG İSTANBUL MENKUL DEĞERLER A.Ş. Reşitpaşa Mah. Eski Büyükdere Cad. No:2 / 4 Sarıyer/ İstanbul
Fon Portföyüne İlişkin Bilgiler
Güncel Fon Bilgilerine Erişilebilecek İnternet Adresi
Fon Portföyüne Dahil Edilecek Türev Araç İşlemleri ile İlgili Genel İlkeler
www.istanbulportfoy.com
Portföye VİOP da işlem gören vadeli kontratlar, BİST 100 ve BİST 30 Endeks lerine dahil ortaklık payları üzerine yazılan opsiyon sözleşmeleri, varantlar, döviz piyasasındaki dalgalanmalardan yararlanmak amacıyla dövize ve emtiaya dayalı opsiyon, forward/futures finansal vadeli işlem sözleşmeleri, swap ve benzeri türev araçlar yatırım veya koruma amaçlı olarak portföye dahil edilebilir.
Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi
Risk Değeri
1. Kurucu, fonun katılma payı sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde temsili, yönetimi, yönetiminin denetlenmesi ile faaliyetlerinin içtüzük ve izahname hükümlerine uygun olarak yürütülmesinden sorumludur. Kurucu fona ait varlıklar üzerinde kendi adına ve fon hesabına mevzuat ve içtüzüğe uygun olarak tasarrufta bulunmaya ve bundan doğan hakları kullanmaya yetkilidir. Fonun faaliyetlerinin yürütülmesi esnasında portföy yöneticiliği hizmeti de dahil olmak üzere dışarıdan hizmet alınması, Kurucunun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
6
2. Fon portföyü, kolektif portföy yöneticiliğine ilişkin PYŞ Tebliği nde belirtilen ilkeler ve fon portföyüne dahil edilebilecek varlık ve haklara ilişkin Tebliğ de yer alan sınırlamalar çerçevesinde yönetilir.
3. Fon un ana yatırım amacı uzun vadeli ve sürekli mutlak getiri sağlamaktır. Bu hedefe erişebilmek için Fon un izleyeceği temel ilke, öngörülen piyasalara paralel geliştirilecek olan yönlü stratejidir (Market Directional). Strateji uygulanırken Türkiye ve global piyasalardaki analize dayalı öngörüler doğrultusunda ortaklık payları ve diğer alternatif piyasa ürünleri seçilmek suretiyle portföy yöneticisi pozisyon alır. Temel strateji yönlü olmakla birlikte mutlak getirili (non-directional ve arbitrage) ve benzeri (piyasa hareketlerinden etkilenmeyen) işlemler ana stratejiyi desteklemek ve fon toplam değerini yükseltmek amacıyla kullanılacaktır. Yatırım yapılan varlıklarda uzun veya kısa pozisyon alınabilir.
Fon un performansı belirli dönemlerde piyasanın genel performansından ayrışabilir. Dolayısıyla Fon un, piyasalar iyi olduğunda iyi performans ve piyasalar gerilediğinde kötü performans sergileyeceğini düşünmek doğru olmayabilir. Fon ağırlıklı olarak Türkiye de yerleşik şirketler tarafından ihraç edilmiş özel sektör menkul kıymetlerine (ortaklık payları ve borçlanma araçları) ve DİBS lere (T.C. Hazinesi nin ihraç etmiş olduğu Hazine Bonosu ve Devlet Tahvilleri) yatırım yapacaktır.
Diğer yandan VİOP da işlem gören vadeli kontratlar, BİST 100 ve BİST 30 Endeks lerine dahil ortaklık payları üzerine yazılan opsiyon sözleşmeleri (yatırım veya koruma amaçlı), varantlar, döviz piyasasındaki dalgalanmalardan yararlanmak amacıyla dövize ve emtiaya dayalı opsiyon, forward/futures finansal vadeli işlem sözleşmeleri, swap ve benzeri türev araçlar portföye dahil edilebilir.
Fon, borsa yatırım fonlarına (ETF), yurt içi ve izahnamesi Kurulca onaylanmış olması şartıyla yurt dışında kurulu yatırım fonu paylarına, Türkiye de ihraç edilmiş olan şirket tahvil ve bonolarına, yabancı borsalarda kote olmuş yabancı şirketlerin paylarına ve borçlanma araçlarına ve yabancı ülkelerin ihraç ettiği tahvil ve bonolara da yatırım yapabilir.
Fon, yurt içinde kurulu Yatırım Fonları, Serbest Yatırım Fonları, Borsa Yatırım Fonları, Gayrimenkul Yatırım Fonları, Girişim Sermayesi Yatırım Fonları ve Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı paylarına ve Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı paylarına yatırım yapabilecektir. Ayrıca Türkiye de kurulu bankalar nezdinde Türk Lirası/döviz mevduat, repo, ters repo yapabilir, Takasbank Para Piyasası nda varlıklarını değerlendirebilir.
Fon, yatırım yapacağı varlıklarda öncelikli olarak top-down (makrodan mikroya analiz) stratejisi uygulamakla birlikte öngörülen piyasa şartlarına göre ve/veya bottom-up (mikrodan makroya analiz) stratejisi de uygulayabilir. Top-down analizde ekonomik büyüme, enflasyon oranları, cari işlemler dengesi, portföy ve doğrudan sermaye girişleri, döviz piyasası gelişmeleri, global ekonomik durum ve benzeri gösterge ve veriler dikkate alınarak varlık seçimleri ve dağılımları yapılır. Bottom-up analizde öncelik ortaklık payı ve/veya şirket seçimindedir. Strateji uygulanırken global ve yerli ekonomik göstergelerin ötesinde ve bağımsız olarak portföy yöneticisi çeşitli analizlere dayanarak bir ortaklık payının endekse göre ucuz ya da pahalı kalmış olduğuna karar verebilir. Verilen karara göre kısa ve/veya uzun pozisyon alınabilir.
Kaldıraç yaratan işlemlere ilişkin olarak araç bazında ayrı ayrı pozisyon hesaplaması yapılır ve bu çerçevede hesaplanan pozisyonların mutlak değerlerinin toplanması suretiyle (sum of notionals) ulaşılan toplam pozisyonun fon toplam değerine oranına "kaldıraç" denir. Fonun kaldıraç oranı %300 dür.
Ancak sınırlarının Yönetim Kurulu tarafından çizilip, takibinin risk yönetim sistemi çerçevesinde risk yönetim birimi tarafından yapılacak olan seviyelerin dışına çıkılması durumunda, risk yönetim birimi tarafından gerekli tedbirlerin alınması talep edilecektir.
Fon ödünç menkul kıymet alabilir, verebilir ve açığa satış işlemi gerçekleştirebilir.
Fon sadece yapılan işlemlerle ilgili olması kaydıyla yatırım yaptığı para ve sermaye piyasası ya da diğer finansal varlıkları teminat gösterebilir.
4. Fon portföyünde yer alabilecek varlık ve işlemler için belirli bir asgari ve azami sınırlama bulunmamaktadır.
Fon portföyünden ödünç verme işlemi, ödünç verilen menkul kıymetlerin en az %100 ü karşılığında nakit veya devlet iç borçlanma senetlerinden oluşabilecek teminatın Fon adına Saklayıcı Kuruluş da bloke edilmesi şartıyla yapılabilir. Teminat tutarının ödünç verilen menkul kıymetlerin piyasa değerinin %80 inin altına düşmesi halinde teminatın tamamlanması istenir. Fon un taraf olduğu ödünç verme ve alma sözleşmelerine, Fon lehine tek taraflı olarak sözleşmenin feshedilebileceğine ilişkin bir hükmün konulması mecburidir.
Fon portföyüne alınacak altın ve diğer kıymetli madenlerin T.C. Merkez Bankası tarafından kabul edilen uluslararası standartlarda olması ve ulusal ve uluslararası borsalarda işlem görmesi zorunludur.
Fon portföyünde bulunan yabancı sermaye piyasası araçları satın alındıkları veya kote oldukları diğer borsalarda satılabilir.
Yatırım yapılacak yabancı sermaye piyasası araçlarını çıkaran kuruluşlar hakkında ve değerlemeye esas olacak fiyat hareketleri konusunda gerekli bilgileri Yönetici sağlar. Kısıtlamaları olan sermaye piyasası araçları portföye alınamaz.
Yabancı para ve sermaye piyasası araçlarına yapılacak yatırım, hiç bir zaman fon toplam değerinin %80 i ve daha fazlası olmayacaktır.
Fon un operasyonel işlemleri nedeniyle oluşabilecek likidite ihtiyacının karşılaması amacıyla nakit tutulabilir.
5. Portföye VİOP da işlem gören vadeli kontratlar, BİST 100 ve BİST 30 Endeks lerine dahil ortaklık payları üzerine yazılan opsiyon sözleşmeleri, varantlar, döviz piyasasındaki dalgalanmalardan yararlanmak amacıyla dövize ve emtiaya dayalı opsiyon, forward/futures finansal vadeli işlem sözleşmeleri, swap ve benzeri türev araçlar yatırım veya koruma amaçlı olarak portföye dahil edilebilir.
6. Portföye borsa dışından türev araç ve swap sözleşmesi veya repo-ters repo sözleşmesi dahil edilebilir. Sözleşmelerin karşı taraflarının yatırım yapılabilir derecelendirme notuna sahip olması, herhangi bir ilişkiden etkilenmeyecek şekilde objektif koşullarda yapılması ve adil bir fiyat içermesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir olması zorunludur. Ayrıca, borsa dışı türev araç ve swap sözleşmesi veya repo-ters repo sözleşmesi karşı tarafının denetime ve gözetime tabi finansal bir kurum (banka, aracı kurum vb.)olması ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde "güvenir" ve "doğrulanabilir" bir yöntem ile değerlenmesi zorunludur.
7.Fon hesabına kredi alınması mümkündür.
8. Portföye borsa dışından dayanağı endeks olan türev araçlar dahil edilmeyecektir.
9. Portföye dahil edilen yabancı yatırım araçlarını tanıtıcı genel bilgiler:
Yabancı para ve sermaye piyasası araçları Yatırım Fonlarına ilişkin Rehber in 4.1.6 ncı maddesinde yer alan aşağıdaki esaslar dahilinde fon portföyüne dahil edilebilir.
Yurt dışında ihraç edilen borçlanma araçlarının ve kira sertifikalarının, tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilmiş bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanması, fiyatının veri dağıtım kanalları vasıtasıyla ilan edilmesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilecek nitelikte likiditasyona sahip olması şartlarıyla, borsa dışından fon portföyüne dahil edilmesi mümkündür.
Fon portföyüne sadece derecelendirmeye tabi tutulmuş yurtdışında ihraç edilen borçlanma araçlarının ve kira sertifikaları alınabilir. İlgili aracın derecesini belirleyen belgeler yönetici nezdinde bulundurulur.
Fon, gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren şirketlerin ortaklık paylarına, ortaklık paylarını temsil eden ADR (American Depository Receipt) veya GDR larına (Global Depository Receipt), yabancı şirketlerin Eurobond larına veya yerel para biriminde çıkartmış oldukları bonolarına, ortaklık paylarına dayalı türev araçlara (örneğin ortaklık paylarına dayalı alma veya satma hakkı sunan opsiyonlar), gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda ihraç edilmiş fonlara (örneğin, Brezilya endeksini temsil eden bir yatırım fonu) ve endekse dayalı türev araçlara (örneğin, Brezilya endeksini belirli bir fiyattan satma hakkı sunan opsiyon) yatırım yapabilir.
10. Portföye yalnızca OECD Ülkeleri nde kurulu yabancı fonların katılma payları dahil edilebilir.
11. Portföye yapılandırılmış yatırım aracı dahil edilmeyecektir.
Diğer Hususlar
Açıklama

FON PORTFÖYÜNÜN SAKLANMASI VE FON MALVARLIĞININ AYRILIĞI


1. Fon portföyünde yer alan ve saklamaya konu olabilecek varlıklar Kurulun portföy saklama hizmetine ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde Portföy Saklayıcısı nezdinde saklanır.


2. Fon un malvarlığı Kurucu nun ve Portföy Saklayıcısı nın malvarlığından ayrıdır. Fon un malvarlığı, fon hesabına olması şartıyla kredi almak, türev araç işlemleri veya fon adına taraf olunan benzer nitelikteki işlemlerde bulunmak haricinde teminat gösterilemez ve rehnedilemez. Fon malvarlığı Kurucunun ve Portföy Saklayıcısının yönetiminin veya denetiminin kamu kurumlarına devredilmesi halinde dahi başka bir amaçla tasarruf edilemez, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemez, üzerine ihtiyati tedbir konulamaz ve iflas masasına dahil edilemez.

FON UN SONA ERMESİ VE FON VARLIĞININ TASFİYESİ


Fon, Tebliğ in 28. maddesi, 29. maddesi ve Rehber in 11. maddesi hükümleri çerçevesinde sona erer ve tasfiye edilir.