FİNANS

FİBA PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. Fon Sürekli Bilgilendirme Formu 21 Mayıs 2025

Fona İlişkin Bilgiler
Temel Alım Satım Bilgileri
Alım Satım Saatleri
Alım Satım Yerleri
Alınabilecek Asgari Pay Adedi
Nemalandırma Esasları
Diğer Önemli Bilgiler
Katılma payı alım ve satım işlemleri bu izahnamede belirtilmiş olan esaslara göre saptanan fiyat üzerinden, saat 15:00'a kadar kurucu merkezine başvurularak ve izahnamenin 6.2'sinde belirtilen kurumun Şube, İnternet Bankacılığı ve Telefon Bankacılığı kanalları aracılığıyla 24 saat gerçekleştirilebilir. Fon'a katılmak veya ayrılmakta herhangi bir şart aranmaz. Kurucu'nun kendi adına yapacağı işlemler de dahil alınan tüm katılma payı alım satım talimatlarına alım ve satım talimatları için ayrı ayrı olmak üzere müteselsil sıra numarası verilir ve işlemler bu öncelik sırasına göre gerçekleştirilir. Alım ve satım emirleri pay sayısı ya da tutar olarak verilebilir. Yatırımcıların fon payı alım ve satım talimatları 1.000 pay ve katları şeklinde gerçekleştirilir. Katılma payı alım veya satım talimat iptali mümkün değildir. İş günlerinde saat 18.00 ile 24.00 arasında yatırımcıya fon katılma payı satışları bu izahnamede belirlenmiş esaslar çerçevesinde o gün belirlenen ve ertesi iş günü için ilan edilen fiyat üzerinden yapılacaktır. İş günlerinde saat 24.00 ile 18.00 arasında yatırımcılara fon katılma payı satışları ise, bu izahnamede belirlenmiş esaslar çerçevesinde o gün için ilan edilen fiyat üzerinden yapılacaktır. Yatırımcılardan katılma payı geri alım işlemleri ise, iş günlerinde saat 18.00 ile ertesi iş günü 07:00 saatleri arasında bu izahnamede belirlenmiş esaslar çerçevesinde o gün saat 18.00'den önceki işlemler için geçerli olan fiyat üzerinden, 07:00 ile 18:00 saatleri arasında ise bu izahnamede belirlenmiş esaslar çerçevesinde o gün için ilan edilen fiyat üzerinden yapılacaktır.
TEFAS - FİBABANKA A.Ş - FİBA PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş
1
Nemalandırma yoktur.
Hafta sonu ve resmi tatil günlerinde yatırımcılardan fon katılma payı geri alımında izleyen ilk iş günü saat 07:00'a kadar tatil öncesi son iş günü için ilan edilen fiyat üzerinden işlem yapılacaktır. Yatırımcıya fon katılma payı satışları ise, izleyen ilk iş günü saat 18.00'a kadar, tatil öncesi son iş gününde saat 18.00'de ertesi iş gün için ilan edilen fiyatla gerçekleştirilecektir. İş günlerinde 15.00-18.00 saatleri arasında yatırımcılar tarafından satın alınabilecek toplam katılma payı adedi, bu saatler içerisinde portföye iadesi yapılan toplam katılma payı adedini aşamaz. Diğer yandan Fiba Portföy Yönetimi'nde özel portföy yönetimi hesabı olan müşteriler için, bu kuraldan muaf olarak, iş günlerinde 15:15-18:00 arasında portföy yöneticisinin vereceği karara göre fona geç giriş veya çıkış yapılabilir (‘Geç Pencere'). Portföy yöneticisi, Geç Pencere'de yapılacak alım ve satımlarda, giriş yapılacak miktarın fiilen hazır olup olmadığı, ilgili günün şartlarında giriş ve çıkışlardan fonun içveriminin kaydadeğer şekilde etkilenip etkilenmeyeceği ve o tarihteki saat ve işlem büyüklüğüne göre nakit hareketlerinde sorun yaşanıp yaşanmayacağı gibi faktörleri göz önünde bulundurarak alım satımları yapıp yapmamaya veya sadece belli miktar ve zamandakileri yapmaya serbestçe yetkilidir. Kurucu tarafından katılma paylarının fon adına alım satımı esastır. Kurucu tarafından gerekli görülmesi halinde fon katılma payları fonun toplam pay sayısının %20'sini aşmayacak şekilde kendi portföylerine dâhil edilebilir. TEFAS'ta gerçekleştirilecek işlemler için TEFAS işlem saatlerinde talimat verilebilir.
Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi
Risk Değeri
Fon portföyünün tamamı devamlı olarak vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılır. Fon portföyünün günlük olarak hesaplanan ağırlıklı ortalama vadesi en fazla 45 gündür. Portföyün ağırlıklı ortalama vadesi sermaye piyasası araçlarının ayrı ayrı ortalama vadeleri dikkate alınarak bulunur. Fon portföyüne vadeye kalan gün sayısı hesaplanamayan varlıklar dahil edilemez. Fon portföyünün yönetiminde ve yatırım yapılacak sermaye piyasası araçlarının seçiminde, Tebliğ'in 4. maddesinde belirtilen TL varlıklar ve işlemler ile 6. maddesinde tanımlanan fon türlerinden Serbest Şemsiye Fon niteliğine uygun bir portföy oluşturulması esas alınır. Fon, Tebliğ'in 25. maddesinde yer alan serbest fonlara dair esaslara uyacaktır. Fon, makroekonomik ve finansal piyasaları etkileyen diğer faktörlerin analizi ve beklentilere göre yatırım öngörüsü doğrultusunda TL cinsi para ve sermaye piyasası araçlarına, taraf olunacak sözleşmelere, finansal işlemlere ve menkul kıymetlere yatırım yaparak sermaye kazancı ve faiz geliri sağlamayı ve portföy değerini artırmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda temel ve teknik analiz yöntemleri kullanılarak fiyatı yükselmesi beklenen varlıklara yatırım yapılarak gelir yaratmaya çalışılacaktır.
2
Fon portföyüne sadece TL cinsi varlıklar ve işlemler dahil edilecektir. Fon, TL varlık yönetiminde kamu ve/veya özel sektör iç borçlanma araçları ile para piyasası araçlarını ağırlıklı olarak kullanarak ve kısa vadeli varlık dağılımı stratejisi altında serbest fon yapısının izin verdiği esnekliklerden faydalanarak aktif varlık dağılımı ile getiri yaratmayı hedeflemektedir. Ayrıca, bu varlıklara dayalı yatırım araçlarına yatırım yapabilir. Fon makroekonomik, sektörel, ihraççı bazlı beklentilere ve faiz farklarına bağlı olarak, finansal endekslere dayalı vadeli işlemlerinde ve opsiyonlarında kaldıraçlı olarak kısa ya da uzun pozisyon alabilir. TL cinsi varlık ve işlemler içinde kamu ve özel sektör borçlanma araçları, varlığa dayalı menkul kıymetler, varlık teminatlı menkul kıymetler, yurt dışında ihraç olan TL cinsi menkul kıymetler, varantlar, yapılandırılmış yatırım araçları, sertifikalar, repo, ters repo, TL mevduat/katılma hesapları yer alabilir. Bu varlıklara dayalı borsada işlem gören veya tezgahüstü türev işlemler yapılabilir
Fon portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarına yer verilmeyecektir. Ayrıca, fon portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarına yönelik organize ve/veya tezgahüstü türev araçlara yer verilmeyecektir. Yönetici tarafından, Fon portföyünde yer alabilecek varlıklar devamlı olarak vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek TL cinsinden para ve sermaye piyasası araçlarından oluşur. Fon portföyünde yabancı para cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarına yer verilmeyecektir. Fon, Tebliğ ve Rehber hükümleri çerçevesinde Tebliğ'in 4. maddesinin 2. fıkrasında yer alan ve bu izahnamenin 2.3. maddesi kapsamında yatırım yapılabilecek tüm enstrümanlara yatırım yapabilecektir.