FİNANS

Dardanel, ton pazarında 5 kat büyümeyi hedefliyor 7 Aralık 2020

Dardanel, ton pazarında 5 kat büyümeyi hedefliyor
07/12/2020 13:27:08

    Türkiye'yi ton balığıyla tanıştıran ilk marka Dardanel, kişi başı  yıllık tüketimi 1 kilograma çıkarmak için kolları sıvadı.
    Ton balığını "marketten alınabilecek en doğal ve saf protein"  olarak tanımlayan Dardanel İcra Kurulu Başkanı Mehmet Önen, "2021'de  de sofralardan sağlığı ve balığı eksik etmeyeceğiz. Yatırıma, üretime  ve istihdama hız veriyoruz" dedi.
    Türkiye ton balığını 2020'de daha çok sevdi. 2015'ten bu yana  yaklaşık her yıl yüzde 40 büyüyen pazarda bu yıl rekor yaşandı.
    1984 yılından bu yana Türkiye'nin ilk konserve ton balığı  üreticisi olarak faaliyetlerini sürdüren Dardanel'in İcra Kurulu
Başkanı Mehmet Önen, "Rekor büyüme devam etse de ton balığı pazarı  henüz Türkiye'de emekleme döneminde" açıklamasını yaptı. Ülkemizde  kişi başı yıllık 25 kilogram tavuk, 15 kilogram kırmızı et ve 5  kilogram balık tüketildiğine dikkat çeken Önen, "Ton balığı tüketimi  ise henüz kişi başı yıllık 200 gram seviyesinde. Bu rakamla, Amerika,
Avrupa ve Orta Doğu'nun çok gerisindeyiz. Marketten alınabilecek en  doğal ve saf protein kaynağı ton balığının ülkemizde tüketiminin  artırılması için üretimden yatırıma ve pazarlamaya seferberlik ilan  ettik" dedi.

    Hedefimiz tüketimi 5 kat artırmak

    Yine Nielsen raporlarına göre bugün Türkiye'de üretilen toplam ton  balığı pazarının yüzde 80'inin Dardanel fabrikalarında üretildiğini  hatırlatan Önen, "Bunların yüzde 60'ı ise Dardanel markasıyla raflarda  yerini alıyor. Bu rakamlarla en yakın rakibimizin bile yaklaşık 5,5  katı pazar payına sahibiz. Öte yandan 2021 ve sonrası için hedefimiz  sadece markamızı değil aynı zamanda ton balığı pazarını büyütmek" dedi  ve ekledi: 
    "Ton balığı tüketimi dünyada ortalama 1 kilogram  Türkiye bu  ortalamanın altında kalıyor. Bizim de hedefimiz, ülkemizdeki ton  balığı tüketimini en az 5 katına çıkarmak ve 1 kilogram seviyesine  çekmek…"

    "Ton balığının çiftliği yok"

    "Sağlıklı, doğal ve bağışıklığa katkı sunan ton balığın tüketimini  artırmayı, "Sadece Dardanel'in ticari başarısı olarak görmüyoruz. Aynı  zamanda toplum sağlığına ve sağlıklı beslenme trendlerine öncülük eden  bir sanayi kuruluşu olmayı bir görev olarak değerlendiriyoruz" diyen
Önen, sözlerine şöyle devam etti:
    "Pandemi müşteri tercihlerini ve alışkanlıklarını büyük ölçüde  değiştirdi. Sürdürülebilirlik kavramı şirketlerin, hijyen ise  bireylerin hayatının ayrılmaz parçası oldu. Sağlıklı beslenme  alışkanlığı pandemiden önce hayatımıza girdi  sonrasında da devam  edecek. Ton balığı ise markette bulunabilecek en saf protein olarak  karşımıza çıkıyor. Ton balığı yakalandığı anda, gemilerde -18 derecede  donduruluyor. Konserve ton balığı, sterilizasyon teknolojisinin  yardımıyla, hiçbir katkı malzemesi olmadan 3 yıl raf ömrüne sahip  olabiliyor."
    "Ton balığının çiftliği yok" diyen Önen, "Ton balığı konservesinin  bu denli doğal ve sağlıklı olmasının da nedeni budur. Çiftlik  balığında, doğal balıktan alınabilecek Omega-3, amino asit ve kompleks  minerallerin bulunmadığını hatırlatmakta fayda var. Bu konuda doğru  bilinen bir yanlışı düzeltmek gerekiyor. Kalp ve beyin sağlığına  gerçekten fayda sağlanması için doğal balık tüketilmeli" diye  vurguladı.

    2021 satış hedefimiz 1,4 milyar TL

    Konserve ton balığı pazarının 2021'de bu yıldan da iyi geçeceğini  öngören Önen, "Dardanel olarak her yıl, pazara paralel şekilde yüzde
40 büyüyoruz. Bu yılı da 1 milyar TL'nin üzerinde bir satış ile  tamamlıyoruz. 2021 ise öngörümüz 1,4 milyar TL" açıklamasını yaptı.
    Bu ivmede, ihracattaki büyümenin de önemine değinen Önen,
"Satışlarımızın yüzde 30'u ihracattan geliyor. Bugün 35 ayrı ülkeye  ihracatımız bulunuyor  bunların 33'üne direkt Dardanel markasıyla  ihracat yapıyoruz" dedi. 
    2020'de ihracat taleplerine yetişemediklerini de ekleyen Önen,
"Stoklarımızda önceliği iç pazara verdik  ihracatın yaklaşık yüzde
90'ını tamamlayabildik. 2021'in sonunda devreye alacağımız yeni  fabrikamızla birlikte üretimi artıracağız. Böylece stoklarımız  yükselen ihracatı da daha rahat karşılayacak. Aynı zamanda bu  bölgelerin kültürüne ve farklı yemek yeme alışkanlığına göre pazarlama  yapmayı sürdüreceğiz" dedi.

    "Markamızı satmayacağız. Aile anayasamıza da koyduk"

    Şirketimizi kesinlikle satmayı düşünmediğimiz gibi, yabancı  ortaklıklara da sıcak bakmıyoruz" diye vurguladı. Bunun aile  anayasasına da birinci madde olarak eklendiğini belirten Önen, "Aksine  çok iddialı hedeflerimiz var. Yunanistan'da dondurulmuş deniz ürünleri  üreten bir marka ile görüşme halindeyiz. Bunun için Yunanistan'da bir  şirket kurduk. Görüşmeler yıl sonunda tamamlanacak. Bu satın alma  gerçekleştiği takdirde 150 milyon euro pazar büyüklüğündeki
Yunanistan'a girmiş ve daha geniş bir Avrupa coğrafyasına yayılmış  olacağız. Çanakkale'de ürettiğimiz ton balığını, Yunanistan'da  satacağız" diye açıkladı.
    Bu ve benzeri satın almalar, devreye girecek yeni yatırımlar ve  artan ihracat gücüyle Dardanel'in Türkiye'nin en büyük gıda  markalarından biri olarak ilerlerken, aynı zamanda bir dünya markasına  dönüştüğünü belirten Önen, "Şu anda pazarın lideri İtalyan bir firma.
İkinci ve üçüncü sırada ise Tayland ve İspanya'dan firmalar var. 5 yıl  içinde hedefimiz, Tayland ve İspanya'daki markaları geride bırakarak,  dünyada ilk 3 firmadan biri olmak. Bir Türk şirketi olarak dünyada  böyle bir başarı elde etmek bizim en büyük motivasyonumuz" dedi.





    Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
    http://www.foreks.com
    http://twitter.com/ForeksTurkey