FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
ANALİZ-Enflasyon Verisi(Akbank)
04/08/2020 11:27:17

    Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü Tarafından Hazırlanan Analiz:
    "Nisan'da %10,94'e geriledikten sonra, Haziran'da %12,62 ile son
10 ayın en yükseğine gelen yıllık enflasyon, Temmuz'da %11,76'ya  geriledi. Aylık bazda enflasyon, Temmuz'da, %0,58 ile beklentilerin
(piyasa: %0,80, Akbank: %0,66) altında artış kaydetti. Ulaştırma  enflasyona en fazla katkı yapan kalem olmaya devam ederken, hizmet  kalemlerinden yüksek katkı geldi  gıda ve giyim kalemleri ise  enflasyonu aşağı çekti.
    Haziran'da %11,64 ile son 10 ayın en yükseğini gören çekirdek  enflasyon da %10,25'e geriledi. Aylık bazda artış %0,83 oldu. Giyim  kalemindeki gerilemeye (aylık: -%3,57) rağmen, dayanıklı mal  fiyatlarındaki artışla (aylık: +%2,79)  temel mal fiyatları aylık  bazda %0,56 yükseldi. Diğer taraftan  yıllık bazda temel mallar  enflasyonu, baz etkisiyle, %11,39'dan %8,58'e geriledi. Haziran'da,  ekonominin yeniden açılmasıyla aylık bazda %2,09 ile güçlü bir artış  kaydeden hizmet enflasyonu, Temmuz'da aylık bazda %1,06 arttı. TCMB de
Enflasyon Raporu'nda Temmuz ayına ilişkin öncü göstergelerin hizmet  kalemlerindeki aylık fiyat artışlarının yavaşlamaya başladığına işaret  ettiğini belirtmişti. Yıllık hizmet enflasyonu ise %11,76'dan %11,80'e  yükseldi.
    ÜFE'de ise yükseliş devam etti  %6,17'den %8,33'e yükseldi. Sanayi  grupları bazında yıllık bazda artışlar  dayanıklı tüketim malında
%14,5, sermaye malında %13,5, ara malında %8,5, dayanıksız tüketim  malında %8,4, enerjide ise %0,7 geriledi. Aylık bazda ÜFE %1,02  artarken, dayanıklı tüketim malı ve enerji fiyatları artışı ÜFE'yi  yukarı çeken en önemli kalemler oldu.
    TCMB son yayınladığı Enflasyon Raporu'nda  enflasyonda geçtiğimiz  dönemde görülen yükselişin, salgına bağlı birim maliyet artışları,  birikimli döviz kuru gelişmeleri, uluslararası petrol fiyatlarındaki  toparlanma ile dönemsel ve salgına bağlı etkilerle artan gıda  fiyatları kaynaklı olduğunu açıkladı. Salgına bağlı tedbirlerin neden  olduğu arz yönlü unsurların normalleşmeyle kademeli olarak ortadan  kalkacağını ve yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist  etkilerin belirginleşeceğini belirtti. TCMB, 2020 yıl sonu enflasyon  beklentisini %7,4'ten %8,9'a yükseltti.
    Gelecek dönemde biz de  enflasyonun baz etkisinin de katkısıyla  gerileme eğiliminde olmasını bekliyoruz. Son aylarda güçlü talebin de  etkisiyle artan otomotiv fiyatlarının, otomotiv kampanyalarındaki  normalleşmeyle, dengeye ulaşabileceğini değerlendiriyoruz. Gıda  fiyatları hem arz hem de talep kaynaklı belirsizlik oluştururken,  olası vergi düzenlemeleri enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk  oluşturuyor.
    Enflasyonda öne çıkan kalemler
    Ulaştırma: Ulaştırma kalemi, hem otomotiv fiyatları hem de  akaryakıt fiyatlarında görülen artışla son 3 aydır enflasyona en  önemli katkıyı yapıyor  Haziran'da aylık bazda %2,44 artarak,  enflasyonu 0,37 puan yukarı çekti. Kurda son dönemde görülen yükseliş,  hem akaryakıt hem de otomotiv fiyatlarında yukarı yönlü risklerin  devem etmesine neden oluyor.
    Ev eşyası: Talepteki toparlanmanın da etkisiyle aylık bazda %2,38  artarak enflasyona 0,18 puan katkı yaptı.
    Çeşitli mal ve hizmetler: Özellikle altın fiyatlarındaki artışın  etkisiyle aylık bazda %2,39 arttı ve enflasyonu 0,14 puan yukarı çekti.
    Gıda: Gıda fiyatları Temmuz'da aylık %1,28 gerileyerek, enflasyonu
0,30 puan aşağı çekti. Aylık bazda  işlenmemiş gıda fiyatları, meyve  ve sebze fiyatlarındaki düşüşle %2,77 gerilerken, işlenmiş gıda  fiyatları %0,16 arttı. Yıllık gıda enflasyonu %12,93'ten %12,73'e  geriledi. TCMB, Enflasyon Raporu'nda gıda enflasyonunun dönemsel ve  salgına bağlı etkiler nedeniyle yükseldiğini belirtti. Turizmdeki  zayıf seyrin gıda fiyatlarındaki artışı sınırlamasını, ancak özellikle  işlenmemiş gıda fiyatlarında son dönemdeki yüksek seyir ve buğday  fiyatlarının gıda tahminleri üzerindeki yukarı yönlü risk  oluşturduğunu belirtti. TCMB, 2020 yılı enflasyon tahminini %9,5'ten
%10,5'e yükseltti  sene başından bu yana gıda fiyatlarındaki yükseliş  ise %9,0."

                           ******

    Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı  sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri  tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer  alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize  uygun sonuçlar doğurmayabilir.

                           *******

    Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
    http://www.foreks.com
    http://twitter.com/ForeksTurkey