Anlamını merak ettiğiniz finansal terimleri harf sırasına göre listeleyerek kolayca bulabilirsiniz.
Genel yönetimlerin (merkezi yönetim, yerel yönetimler ve sosyal güvenlik kuruluşları) sınıflandırması kapsamında yer alan kurum ve kuruluşların, yurt içi ve yurt dışı piyasalardan sağladıkları borçlara ilişkin yükümlülüklerdir.
İhracatçı firmanın talimatı doğrultusunda, malların yüklendiğini veya hizmetin yerine getirildiğini gösteren şart koşulmuş vesaikin ibrazı, belirli bir tutar ve vade karşılığında malların veya hizmetlerin ithalatçıya verileceğini taahhüt eden, dış ticaret işlemlerini güvenle gerçekleştirmeyi mümkün kılan şartlı bir banka garantisidir.
Firmanın satışlarından doğan alacakların ne kadar süre içerisinde tahsil edildiğini gösteren finansal tablo analizidir.
Opsiyon sahibine; opsiyona konu olan malı, kıymeti veya finansal göstergeyi, kontratta yazan fiyattan, kontrat vadesinde herhangi bir yükümlülük doğurmadan satın alma hakkı verir.
İşletmelerin kullanmak üzere aldıkları varlıkların aşınması ya da eskimesi gibi durumlarda gösterilebilen gider payıdır. Yıpranma payı olarak da adlandırılır.
Bilançonun aktif ve pasif kalemlerinde yer alan hesapların birbiriyle netleştirilerek uygun bir gruplama altında toplulaştırıldığı bilançodur.
Daha düşük faizli (maliyetli) para biriminden borçlanarak alınan krediyi, daha yüksek faizli (getirili) para birimine yatırım yaparak değerlendirmek.
Fiyat farklılıklarından faydalanarak para, kıymetli maden, tahvil ve hisse senedi alıp satma işlemidir.
Bir firmanın dönen varlıklarından stoklarının çıkarılıp kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle elde edilen orandır.
Mal veya hizmetler için peşin olarak ödenen veya yapılan sözleşmeye bağlı olarak ödenmesi gereken tutarın bir parçasıdır.
Piyasaların karamsar durumda, fiyatların uzun bir süre daha düşüş trendinde olacağı beklentisi olduğu durumlarda kullanılan bir terimdir.
TCMB Kanunu'nun 42. maddesi uyarınca enflasyon hedeflerine ulaşılamaması veya ulaşılamaması olasılığının ortaya çıkması halinde, söz konusu durumun nedenlerinin ve alınması gereken önlemlerin Hükûmete yazılı olarak bildirildiği ve aynı zamanda kamuoyuna açıklandığı yazılı metindir.
Merkez Bankası'nın dolaşımdaki para miktarını kontrol edebilmek amacıyla hazine bonosu, tahvil ve hisse senedi alım satımına gitmesidir.
Döviz, altın, menkul kıymet gibi bir finansal araç üzerinden sahip olunan varlıkların aynı cinsten yükümlülükleri karşılayamayan kısmıdır.
Borsada sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarını sonradan yerine koymak şartıyla satmak ya da satışına ilişkin emir vermek.